Hírek

2013.01.16. 13:27

Mi az eredménye az ökumenikus imahétnek?

Vas megye - Katolikus, evangélikus és református papot, tiszteletest kérdeztünk arról, szerintük mi az értelme, hozadéka, eredménye a vasárnap kezdődő ökumenikus imahétnek. A rendezvénysorozat már több mint 100 éves múltra tekint vissza.

Némethy Mária

"Imahét a Krtisztus-hívők egységéért". Vasárnap ezzel a mottóval kezdődik az ökumenikus imahét Budapesten. Az országos megnyitó a Fasori evangélikus templomban lesz, ahol a hagyományoknak megfelelően az igehirdetést dr. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, valamint a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke, Steinbach József református püspök végzi. A liturgiában a tagegyházak vezetői is részt vesznek.

Hogyan élik meg papok az ökumenét? Szerintük mi az értelme, hozadéka, vannak-e eredményei a hétnek?

- Hála istennek nagyon népszerűek az ökumenikus alkalmak, már ökumenikus esküvőket is tartunk - mondja Varga Ottó őriszentpéteri esperes-plébános. - Itt az Őrségben többségében reformátusok élnek, katolikusoké, evangélikusoké a kisebbség. Én soha nem tapasztaltam felekezetek közti ellenségeskedést, de az idős emberektől hallottam, hogy régen a lelkészek, papok együtt kártyáztak ugyan, de a szószékről egymásnak ugrasztották a híveket, mert hasznosnak vélték az oszd meg és uralkodj elvét. Itt 1990 óta van ökumenikus imahét. Várják az emberek, mert nagyon jó közösségformáló alkalom is. Bajánsenyén evangélikusok, katolikusok lesznek együtt vendéglátók, Őriszentpéteren a reformátusok rendeznek agapét.

Varga Ottó őriszentpéteri esperes-plébános katolikus pap a többségében reformátusok lakta Őrségben. Fotó: Szendi Péter

- A legnagyobb hozadéka az ökumenikus imahétnek, hogy a személyes találkozások révén jobban megismerjük egymást, elmúlt a vallási ellenségeskedés - hallom Baranyay Csaba kőszegi evangélikus lelkésztől, aki a városban fő szervezője az ökumenikus imahétnek. - Az előkészületek során korábban közös vacsorákon is részt vettünk a katolikus plébánossal, káplánnal, református lelkésszel. A különbség helyett az azonosságra helyeződik a hangsúly, ennek kisugárzása van. Sok a vegyes házasság, ilyenkor a családok egy templomba tudnak menni.

- Szombathelyen hagyományosan a baptista, az evangélikus, a katolikus és a református felekezet együtt rendezi az ökumenikus imahetet - közli Jakab Bálint református tiszteletes. - Akik részt vesznek benne, komolyan gondolják Jézus Krisztus parancsát: mindnyájan egyek legyenek. A széttöredezettség valóság, de ezen a héten minden hívő megélheti, hogy ugyanannak a Jézus Krisztusnak engedelmeskedünk. Hozadéka a hétnek, hogy ráébreszt mindenkit: több, ami összeköt, mint ami elválaszt bennünket. Egy másik felekezet küszöbét átlépve, belelátni az életükbe, megnézni a templomukat, ez önmegerősítést is hozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!