Hírek

2010.05.28. 16:24

Mi leszek, ha nagy leszek? Miért könnyebb a fiúknak?

Gyereknek lenni jó. Még akkor is, ha néha paradicsomos főzelék kerül az asztalra, és csak lemosható tetoválást lehet viselni állítják a Gazdag Erzsi Óvodába járó lányok és fiúk.

Nagy Ildikó

Május utolsó hétvégéjén - gyermeknap alkalmából -, arról faggattuk az ovisokat, miért  jó gyereknek lenni. Nem árulunk el nagy titkot, ha leírjuk: a játék nagyon-nagyon fontos része az életnek.

- Azt kívánom nektek, hogy soha ne kelljen olyan korán kelnetek, mint az apukámnak Azt kívánom nektek, hogy ne legyetek soha kórházban, legyen szép  az életetek,  és soha ne kelljen olyan korán kelnetek, mint az én apukámnak - sorolja jókívánságait Molnár Réka a Gazdag Erzsi Óvoda Méhecske csoportjában, ahol épp a három szülinapost  Horváth Rebekát, Fazekas Márkot és Pataki Benjámint  köszöntik.

Az ünnepeltek mellett áll Fodor Zolika András, aki mindenképpen el szeretné mondani nekünk, hogy sok olyan perc van az életben, amiért megéri gyereknek lenni. Ő például könyveket készít.
 
- Kitalálom a meséket, lerajzolom, majd megkérem az anyukámat, hogy írja le a történetet. Például a vándoralmáról szólót, amelyben a vándoralma focizni tanul, de közben annyira megsérül, hogy ragtapaszot kell tenni a lábára - avat be a csudás foglalatosság rejtelmeibe Zolika.

A hat és fél esztendős fiú amúgy fagylaltárus szeretne lenni, kedvence a puncs, a vanília és a csokoládé, és három gombóccal simán elbánik.

Harkány Tamás egy kicsit szomorú, az okát is elárulja:

- Van egy haverom, a Németh Andris, de ő ma nem jött oviba, mert Bécsben van. Hiányzik, vele szoktam játszani - mondja. 

Tomi öt és fél éves, a Mackó csoport tagja, ha felnő, középcsatár lesz.

Huszár Dani - aki kedvesen Harkány úrnak szólítja Tomit - viszont rendőr lesz. Vagy énekes-táncos, esetleg dekoratőr, mint a nagypapája.

Aztán érkezik Molnár Réka és Sisak Jázmin. Állítják: a fiúknak könnyebb dolguk van az életben. 

- Nekik nem kell szülniük, és szoknyában járniuk - érvel Réka, aki bevallja: nincs oda a pörgős szoknyákért. Sőt: babája sincs. Van viszont tetoválása.

- Lemosható, de ha majd nagy leszek, szeretnék egy igazit - mutatja a karján lévő szolíd ábrát.
 
Amúgy Réka karatézik, a Dési-kupán pedig különdíjat kapott, mint futballkapus. 

- Az úgy volt, hogy a kapus elfáradt, az edző bácsi pedig megkérdezte, nem akarok-e beállni. Beálltam, és két gólt kivédtem - meséli büszkén.

Jázmin - aki kétéves kora óta növeszti a haját, és soha nem hisztizik a reggeli fésülködésnél  - táncolni tanul, és állatorvos szeretne lenni.

- A szüleim megígérték, hogy ha a kishúgom, Mirtill is iskolás lesz, kapunk egy kiskutyát. Tacskót szeretnék. Már nevet is adtam neki: Tapinak fogjuk hívni - mondja.

Aztán arról beszélgetünk, miért is jó gyereknek lenni. A válasz egyértelmű: mert sokat lehet játszani. Mondom nekik, hogy az iskolában is lehet majd játszani, ám ők a fejüket csóválják.

- Legfeljebb a szünetekben. Vagy a tanítás után. De akkor meg majd tanulni kell - intenek le.
 
Végeztünk? Akkor mi elmehetünk? - kérdi tőlem határozottan Tomi. Érthető: eljött  az ebéd ideje.

Ráadásul  ma nem is paradicsomos főzelék lesz...

OLDALTÖRÉS: Munkatársunk véleménye

Munkatársunk véleménye

Munkatársunk véleménye

Munkatársunk véleménye

Elárulom: én sem szeretem a paradicsomos főzeléket.

De megsúgom azt is  - csak hogy megnyugtassam Rékát, Jázmint, Tomit és Danit -  , hogy az óvodás évek után is csudajókat lehet majd játszani. Például a betűkkel meg a számokkal. Jó, tudom: az már egy kicsit más lesz. Ki kell bírni (sokszor) negyvenöt percet az iskolapadban, a délután nagy része pedig a leckeírásé lesz. Dolgozatok, felelés, és bizony lesznek napok, amikor a pörgős, ünneplő szoknyát sem lehet elbliccelni. De legózni, hógolyózni, hóembert építeni a fagylaltárusoknak, az állatorvosoknak, a boltosoknak, a rendőröknek is szabad.  Csak mire felnövünk, elfelejtjük, hogyan kell játszani.

Kívánom, hogy ti, kedves ovisok, ne felejtsetek el játszani, és fagylaltárusként, boltosként, állatorvosként, rendőrként is maradjatok meg  egy kicsit gyereknek, ott, legbelül...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!