Hírek

2016.02.27. 09:41

Mi van, ha beteg a színész vagy az énekes? - Minden előadóművésznek van saját gyógymódja a lázra és a torokgyulladásra

Szombathely - Betegség esetén a színész, az énekes nem helyettesíthető olyan egyszerűen, mint egy irodai dolgozó vagy gyári munkás, ezért nekik fokozottan kell vigyázniuk az egészségükre, a hangjukra. Az előadóművészek különösen rettegnek az olyan járványveszélyes, influenzás időszaktól, mint a mostani.

Peltzer Géza

Az országban még mindig emelkedik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Míg jelenleg Európában az influenza A, addig Magyarországon a B vírus dominál. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint közepes intenzitású influenzajárvány bontakozott ki az elmúlt hetekben, mely most éri el a csúcspontját. Az előző hetekben tapasztaltakhoz hasonlóan leggyakrabban az óvodás és az általános iskolás gyermekek betegedtek meg. De ez nem zárja ki azt, hogy a felnőttek is könnyen megfertőződnek a vírussal.

- Amióta a gyerekeink óvodába járnak, azóta szeptembertől júniusig nemigen telik el hét, hogy valaki ne köhögjön, vagy ne legyen náthás a családban és szinte elkerülhetetlen, hogy mi, szülők is elkapjuk az általuk hazahozott nyavalyákat - mondja Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház művésze. - Ez nekünk, színészeknek - mivel az oktatási év és a színházi évad egybeesik - bizony egy kicsit megnehezíti a dolgunkat. Ilyenkor fokozottan oda kell figyelnünk az egészségünkre, mert a köhögős és lázas állapotban könnyen jön a rekedtség, valamint a rossz fizikai állapot. Sajnos velem éppen egy éve történt meg, hogy egy reggel arra ébredtem, hogy teljesen elment a hangom és emiatt elmaradt két Parasztopera előadásunk, amit egyébként énekbeszédben adtunk volna elő. De olyan esetem is volt még sepsiszentgyörgyi színész koromban, hogy majdnem 39 fokos lázzal kellett operettet játszanom, ráadásul egy nap alatt kétszer is, amikor Csíkszeredában vendégszerepeltünk a Csárdáskirálynővel. De akkor nem volt pardon, kétezer jegy el volt adva, annyi embert nem lehetett hazaküldeni csak azért, mert egy színész megbetegedett.

Korponay Zsófi szerint fontos a mozgás, a vitaminok, de a szauna is nagyon jó immunkarbantartó

Korponay Zsófi jelenleg a budapesti József Attila Színházban játszik, énekel egy darabban.

- Valamennyien átestünk már ilyen helyzeten. Egy színész vagy egy énekes a hangjával dolgozik, sokkal nagyobb a terhelés, ezért több figyelmet igényel az ember egészsége. Arról nem is beszélve, hogy egy olyan zárt térben, mint a színház, futótűzként terjednek a betegségek. Ha valaki influenzás lesz, borítékolni lehet, hogy az egész társulaton végigmegy. Én a mandulámmal küzdök folyamatosan és a pszichés betegségek sem kímélnek: ha stresszes vagyok vagy izgulok, az mindig a hangomon érződik először.

Volt idő, amikor Zsófi mint az őrült, tömte magába a különböző gyógyszereket, ha beteg lett, de ma már inkább a megelőzés híve. Ha megvan a baj, szívesebben fordul a természetes megoldásokhoz, mert bár lehet, hogy hosszabb ideig tart a gyógyulás, mégsem teszi ki a szervezetét felesleges terhelésnek. Szerinte fontos a mozgás, a vitaminok, de a szauna is nagyon jó immunkarbantartó.

- Amióta van szerencsém rendszeresen szaunázni, sokkal kevesebbszer vagyok beteg. A legutóbbi komolyabb megbetegedésemnél fokhagymát, gyömbért, C-vitamint, gyógyvizet fogyasztottam minden mennyiségben, de az aloe vera termékek szerintem a legtöbb színész-énekes legjobb barátai. Vészhelyzet esetén a kalcium ampulla a mentőöv, ami három órára tünetmentesít, de hátránya, hogy ezzel az ember észrevétlenül erőlteti tovább a hangját és ez az eredetinél nagyobb bajt is okozhat.

- Nem mondtam még le előadást, és nem mondtak le miattam előadást, de betegen már játszottam - mondja Mertz Tibor, a Weöres Sándor Színház művésze. - Tavaly szinte az egész társulat bekapott egy vírust, így lázasan kellett játszanunk. Érdekes, hogy főpróbahéten, és amikor mennek az előadások, van valami tartalék a szervezetünkben, ami megvéd a betegségtől, de amint jön egy olyan időszak, amikor nem kell színpadra állni, azonnal megbetegszünk - folytatja. Volt egy olyan évadom, amikor 250-szer álltam színpadra, ami embertelenül sok. Még ifjú szerelmesek voltunk a feleségemmel, összesen két szabadnapunk volt, a szilveszter és az újév. Egy társasággal egy panzióban töltöttük ezt a két napot. Amint odaértünk, irgalmatlanul rosszul lettem. Alig tudtam fent lenni éjfélig, de utána azonnal összeomlottam. Január 1-jén is még kicsit rosszul voltam, de 2-án már - mintha mi sem történt volna- munkába álltam.

Mertz Tibor vitaminokat szed, igyekszik megtartani jó erőnléti állapotát - elsősorban tornával. Szerinte prevencióként mást nem nagyon lehet tenni.

- Volt már, hogy le kellett mondanom koncertet betegség, torokgyulladás miatt - mondja Mágedli Maja énekes. - Megelőzésként én "a torok mézes kéményseprőjére" esküszöm, de jó az izlandi zuzmó, és hiszek a homeoterápiás gyógymódokban is. A gyömbér, a hagyma és a méz keveréke is célravezető. Mindig vigyázni kell, de ha mégis elkap a betegség és gyorsan meg kell gyógyulni, sok kalciumot szedek. De ha nagyon beteg vagyok, akkor nem lehet megúszni az antibiotikumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!