Hírek

2013.04.29. 11:06

Miért nem látogatható a Jurisics-vár?

Kőszeg - A Jurisics-vár felújításának tervezett befejezési határideje 2012. február 12-e volt. Több mint egy éve lejárt, de a nagyközönség mind a mai napig nem látogathatja a várat, noha körülbelül egy éve elkészült benne már egy kiállítás is. Mi történt?

Némethy Mária

A projektmenedzsert, Ujvári Csabát elhallgatva: volt itt minden, ami akadályozta a Jurisics-vár felújítását. Dióhéjban: jogszabályváltozás, ami miatt újra kellett tervezni terveket, építési engedély visszavonása, ellenérdekű ajánlattevő fellebbezése, s az is gondot okozott, honnan tud körülbelül 62 millió forintot előteremteni az önkormányzat a megnövelt költségekre.

- Az eszközbeszerzést fogtuk vissza, tehát a várban kialakítandó konyha, kávézó, számítógépes beléptető rendszerre később írtuk ki a pályázatot  - magyarázza a projektmenedzser. Ez éppen hétfőn jutott el a szerződés aláírásához.

A részteletekről a város képviselőinek április 25-én számolt be Ujvári Csaba.

- A kivitelezés megkezdése után kiderült, hogy a terv a tervezői nyilatkozat ellenére nem tartalmazott egyértelmű műszaki előírást és műszaki megoldást az építmény egyes részeinél arra, milyen tűzvédelmi értékeknek kell megfelelniük és annak megfelelnek-e - kezdte a projektmenedzser.

Hétfőn szerződéskötés és bejárás is volt Kőszegen. (Fotó: Kiss Teodóra)

Huzavona kezdődött egy üveglépcső, üveghíd körül. A beruházó kérte a tervezőt, hogy a tűzálló üveglépcső tervét és statikai felülvizsgálatát soron kívül készíttesse el új kiviteli tervhez. Tavaly február 6-án a Vas Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodája kiadta engedélyét az üveglépcső módosított kiviteli tervére, majd jogszabálysértés miatt március 2-án azt visszavonta. Árilis 6-án a módosított tervdokumentációt ismételten jóváhagyta, ám ezzel is gondok adódtak, például tűz esetén a menekülési útvonal nem volt egyértelműen biztosított. Az eredeti építészeti kft. a terv módosítására nem volt hajlandó, így a műszaki megoldást egy másik kft. dolgozta ki.

- Több probléma merült fel, ezek mind hátráltatták a beruházást. Az üvegszerkezetek kialakításán túl például a tetőszerkezet gombásodása is -  jegyzi meg Ujvári Csaba.

Idő ment el azzal is, hogy az eszközbeszerzések közbeszerzése megtörtént ugyan, ám az ellenérdekű ajánlattevő kezdeményezésére azt a döntőbizottság megsemmisítette.

Mikor lesz látogatható végre a vár? A projektmenedzser szerint úgy június végétől. Azután következhet a várudvar és a volt turistaszálló felújítása. Talán nem jár ennyi bonyodalommal.

 

A várudvar és a volt turistaszálló felújítását régészeti feltárás előzi majd meg. A kőszegiek nem szeretnék a végtelenségig módosítani, elhúzni a projekt befejezési határidejét, ezért kikötötték: az legfeljebb december 31-e lehet A támogatási szerződés összegét úgy 80 millió forinttal pályázat útján szeretnék megnövelni. Ebből a volt turistaszálló, jelenlegi szolgáltatóház homlokzati felújítása és tetőcseréje, valamint a vár külső és belső udvari térburkolatának felújítása, a csapadékvíz elvezetés,   a közvilágítás felújítása és a hidak burkolása is megtörténhetne.

Az átadást és használatba vételt szakaszosan, ütemezve javasolják végrehajtani 2013.  év végéig bezárólag. Majd meglátjuk, sikerül-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!