Hírek

2016.04.06. 12:12

Miért tart fél évig, ha kiskertet akarunk venni Vas megyében?

Ha valaki szívesen vágná a fejszéjét a saját elszáradt gyümölcsfájába, és ahhoz, hogy ezt megtehesse, szívesen lenne kiskerttulajdonos, az bizony nagy fába vágja a fejszéjét. Legalább féléves procedúra mire a nevünk végre ott díszeleghet a tulajdoni lapon.

Budai Dávid

Elsőre talán hihetetlennek tűnik, hiszen csak egy kis hétvégi telekről van szó, amelynek értéke sokszor egy használt autó árát sem éri el. És mégis: amíg egy autó adásvételét akár egy nap alatt nyélbe üthetjük, ha most akarnánk kertet venni, legjobb esetben is csak októberben kezdhetnénk ásni benne.

- Tavaly októberben egy facebook-posztban akadtunk rá egy festői gyümölcsösre Gencsapátiban – mondja egy frissen kerttulajdonossá vált szombathelyi családfő, aki neve elhallgatását kérte.  – Bár egy nap alatt szóban megegyeztünk a tulajjal, csak nemrég, április elején sikerült odáig eljutnunk, hogy a pénzt átutalhattuk a bankszámlára, és elkezdhettük a kapálást. A földhivatali bejegyzés még így sem érkezett meg, csupán a tulajdonos jóindulata révén vehettük már birtokba.

Hogy mindez miért van? Dr. Turcsánné dr. Horváth Erika szombathelyi ügyvéd szerint elsősorban azért, mert a kiskertek is a termőföldnek számítanak a jogszabályok szerint. A termőföld esetében viszont rendkívül bonyolult a jogi szabályozás. Azt az elején érdemes tisztázni, hogy a jog nem ismeri a kiskert fogalmát, még ha mi igenis annak használnánk. Zártkert van és külterület. Az, hogy az általunk kiszemelt földdarab éppen melyikbe tartozik, az az ingatlan-nyilvántartásból derül ki.

Aki telket szeretne, az a legritkább esetben földműves, márpedig így a birtokában álló föld területnagysága a megszerezni kívánt föld területével együtt nem haladhatja meg az egy hektárt. Igaz az egy hektár nem kevés, nem is az a legnagyobb baj. A törvény úgy rendelkezik, hogy az eladásra kínált földdarabra a helyi gazdáknak elővásárlási joguk van. Ráadásul mindenhol van egy földbizottság, amelyik arra hivatott, hogy jóváhagyja, vagy éppen megakadályozza a föld eladását, például a nem megfelelő árra, vagy a spekulációra hivatkozva. Aztán ott van még a földhivatal.

Dr. Turcsánné Dr. Horváth Erika ügyvéd

Na de lássuk részletesen, hogy miért nem lehet igazán felpörgetni a földvásárlást, mivel kell számolnia azoknak, akik mosolyogva ráznak kezet a gyümölcsfák tövében az üzletre. A szerződést, az aláírását követően nyolc napon belül négy példányban el kell küldeni a jegyzőnek, aki hirdetményi úton hatvan napra közzéteszi a földforgalmi törvény szerinti elővásárlásra jogosultaknak. A hatvan napos határidőn belül jelezhetik, hogy élnének-e az elővásárlási joggal. Ezt az időt a jóváhagyási eljárás követi a megyei földhivatalnál. Ezen az eljáráson belül először az agrárkamara megyei elnökségének kell hozzájárulni az adásvételhez, ezt az állásfoglalást is közzéteszik, külön meg lehet támadni, ami tovább nyújthatja, vagy megakadályozhatja a kiskert megvételét. Ezután hozza meg és küldi ki a megyei földhivatal a saját határozatát, amelyben még mindig vétózhat, és ezután kell harminc napon belül benyújtani a tulajdonjog bejegyzési kérelmet a járási földhivatalhoz. Ha mindenki jóváhagyott mindent – ami nem minden esetben van így - akkor is eltelt hat hónap.

Az eljárás tehát azért nyúlik meg ilyen rendkívüli módon, mert a tulajdonjog bejegyzéséhez öt elkülöníthető részeljáráson kell túlesnünk, ezeket pedig kizárólag sorban egymás után lehet lefolytatni. Ha a vevő előleget, foglalót adott, akkor a pénze benne áll az ügyletben. Sokan inkább bele sem kezdenek, nem vállalják a bonyolult ügyintézést.

- Nagyon idegőrlő a várakozás, hónapokig nem történik semmi – ecseteli a folyamatot átélő kerttulajdonos. - Mi ugyan nem fizettük ki előre a kiskertet, foglalót sem adtunk, de az ügyvédi költség már jelentkezett, és nem tudhattuk, nem vet-e valaki szemet a kertre, amely kutyatartás miatt nagyon fontos volt nekünk.

Ami jó hír, hogy 2016 december 31-ig a földhivatalnál ingyenesen lehet kezdeményezni, hogy zártkertünket vegyék ki a művelés alól. Ezt pedig érdemes is megtenni, ha valaha is el akarjuk adni a kertünket, márpedig ezt soha nem tudhatjuk. További előnye a művelés alóli kivételnek, hogy ezekre a telkekre nem lesz érvényes a művelési kötelezettség sem. Kevesen tudják, de ha a telek zártkert marad, akkor a tulajdonos büntetést is kaphat, ha nem műveli a földjét. Az eljárás ráadásul illetékmentes, így egy huszárvágással minden gondunk elszáll. Ettől kezdve az érintett ingatlanokat úgy lehet eladni, mint a belterületi telkeket. Egyszerűen csak egy ügyvéd által készített szerződés kell az értékesítéshez.

Fontos, hogy nem csak azokat az ingatlanokat lehet így átminősíteni, amelyeken van épület, hanem a teljesen üres telkeket is. Szinte biztos, hogy a jövőbeni egyszerű ügymenet miatt az így átminősített ingatlanok értéke is nőni fog. Hangsúlyozzuk, feltéve hogy zártkertről van szó. Amennyiben ugyanis kertünk külterület, mindezt nem tehetjük meg. Így akinek például a szombathelyi Parkerdőben van kertje, sajnos nem élhet a lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!