Hírek

2016.04.03. 12:35

Mihez van joga a gyereknek? - A szombathelyi Váci iskolában ez is kiderült

Gyere-K-épbe címmel indított roadshow-t az Országos Betegjogi Intézet, melynek célja, hogy a gyermekekkel játékos módon ismertessék meg jogaikat. Szombaton délelőtt Szombathelyre is elhozták a rendezvényt, ahová három megyéből érkeztek a gyermekek és kísérőik.

Vadas Krisztina

A Váci Mihály Általános Iskolában csaknem 200 gyermek gyűlt össze szombaton délelőtt, hogy játékos módon megismerkedjenek jogaikkal, és összemérjék ügyességüket a focibajnokságon. A programot az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központ hozta el a vasi megyeszékhelyre, ahová a nyugat-dunántúli régióból érkeztek résztvevők.

- Nagy öröm számunkra, hogy idén már második alkalommal indíthattuk el a roadshowt – mondta dr. Kiss László, a betegjogi szervezet főigazgató-helyettese. – Idén hét régióban szervezzük meg a Gyere-K-épbe programot, ahol a gyerekek focibajnokságon és különböző jogtudatosító játékokon vehettek részt. Emellett személyesen is találkozhattak a régió gyermekjogi képviselőivel A program sikerét mutatja, hogy tavaly a gyermekotthonokban, nevelőszülőknél élő gyerekek tíz százalékát meg tudtuk szólítani személyesen, és tájékoztattuk őket a lehetőségeikről – emelte ki dr. Kiss László.

Az egész napos program során a gyerekek a jelenlévő jogvédelmi képviselőktől jogtudatosságot fejlesztő játékokon – például gyermekjogi mesék felolvasásán, keresztrejtvényen, társasjátékokon, teszteken - keresztül kaptak részletes tájékoztatást egyebek között az egészséghez, kapcsolattartáshoz, oktatáshoz vagy éppen a védelemhez való jogaikról. A jelenlévők a helyi társszervezetek – ÁNTSZ, rendőrség, mentők, Vöröskereszt, gyermekjóléti központ, egészségügyi alapellátó intézet – és egyéb civil szervezetek – Esélyek Háza, Compass Egyesület - munkájába is bepillanthattak, és hasznos információkat kaptak az adott területekről. Ezúttal is nagy sikere volt a rendezvény kísérőprogramjának, a labdarúgó-bajnokságnak, amelyet az OBDK azzal a céllal szervezett a részt vevő lányoknak és fiúknak, hogy felhívja a figyelmet az egymás iránti tisztelet és az egészséges életmód fontosságára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!