Hírek

2013.02.11. 15:05

Milliárdos kárt okoznak az orvvadászok

A Nádasd előtti dombokon, a szőlőhegyen kis házak sorakoznak. Többnyire hétvégeken használják az emberek, de újabban már naponta is. Kisebb a rezsije.

Kozma Gábor

- Uram, nem a jól fűtött irodákban kell ülni, onnan nézni a valóságot, hanem ide jönni, a hegyre. Ez valamikor a jólét hegye volt, most meg a szükségé - legyint a férfi, aki Jóska néven mutatkozik be. Aztán mesél az aranyidőkről, amikor szombat-vasárnap csak úgy zengett a környék a mulatozóktól.

- Volt rá pénz, volt rá idő.  Most meg aki tudja, árulja a viskóját, mert egyre több rajta az adó, vagy az adósság. De vannak olyanok is, akik itt húzzák meg magukat, hogy spóroljanak - így  Jóska. Aki akkor halkul el, amikor megkérdezzük: hol laknak az orvvadászok?  - Nincs közöm hozzá, mindenki próbál a felszínen maradni - siet el.

Gagyi István kezében egy kis kaliberű fegyver: fácánra, nyúlra lőttek vele, de az emberre is veszélyes (Fotó: Szendi Péter)

Gagyi István, a megyei vadászkamara elnöke is részt vett azon a rendőrségi tájékoztatón, amelyen két nádasdi  orvvadász fegyvereit és zsákmányát mutatták be. Mint mondta, a kár jelentős, hiszen olyan trófea is akad a gyűjteményben, amely akár 1 milliót is érhet.

- Elképesztő, hogy mekkora kárt okoztak. De hadd mondjam el: nem véletlenül hívott meg Szendrődi Barnabás rendőrkapitány úr, hiszen elemi érdekünk az együttműködés. Az országban évente milliárdos veszteséget okoznak az orvvadászok, a megyében is buktak már le jópáran. Az 56 ezer magyar vadász évi 16 milliárdot hoz az országnak, ez jelentős tétel. A gyanúsítottak, meglehet, a kertjük alatt is vadásztak, a kiskaliberű puska erre alkalmas volt. Az sem elképzelhetetlen, hogy beetették a vadat, majd a gyanútlan állatot lelőtték. Ijesztő az is, hogy bárkit eltalálhattak volna az erdőben. Hiszen nem tervezetten és nem lezárt területen lövöldöztek. A szegénység nem ad felmentést senkinek sem arra, hogy ilyet tegyen - zárta az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!