Hírek

2009.05.11. 02:28

Mind civilek vagyunk

Szombathely - Igazi börzehangulat jellemezte a szombati civil napot. A bemutatkozó szervezetek bizonyították, hogy az egyesületek és az alapítványok életünk minden terén jelen vannak.

Tersztyánszky Krisztina

A CISZOK és a Szombathelyi Civil Kerekasztal a harmadik civil napot azért vitte ki a nagyobb nyilvánosság elé, hogy a polgárok személyes élmény alapján dönthessenek, kinek adnák szívesen adójuk egy százalékát. A részt vevő és igényes kínálattal fellépő szervezeteket látva nem tűnik túlzásnak az adat, hogy a lakosság nyolcvan százaléka érintett valamelyik nonprofit szervezet tevékenységében. Vannak köztük, akik egész-ségünket óvják, s ingyenes szűrővizsgálatokat végeztek. Mások horgászat, természetjárás, sport vagy kulturális aktivitás keretében kínálnak alternatívát a szabadidő eltöltésére. Vannak, amelyek sérült gyermekeken vagy szociálisan rászoruló embertársainkon segítenek. Vannak, akik nemzetiségi hagyományok őrzői, míg mások természeti értékeinkért szállnak síkra. A sátraknál kínáltak napelemes bemutatót, csillag-, illetve napmegfigyelést, ismerkedni lehetett a sérült gyermekeket fejlesztő okos kutyusokkal. A színpadot folyamatosan megtöltötték a gyermek és felnőtt művészeti egyesületek bemutatói. Több szervezet képviselői elmondták, hogy jó alkalom nyílt az egymás közti ismerkedésre, közös programok kitalálására is.

A börzével párhuzamosan a fórumsátorban a civil társadalom szerepéről rendeztek beszélgetést. A fórum az öt helyszínen zajló Új reformkor konferenciasorozat része volt, melynek célja az egyes egyénekből álló civil társadalom feladatának megfogalmazása a válságát élő Magyarországon. A felszólalók megfogalmazták: sokkal töb- bet kell törődnünk a köz-ügyekkel, közös felelősségünk, hogy számon kérjük a döntéshozók által tett ígéreteket. Nekik pedig tanácsos erősíteni a párbeszédet a lakosság zömét kitevő civilekkel. Az is elhangzott, hogy elég a pesszimizmusból, nyilvánosságra kell hozni a jó kezdeményezéseket. El kell fogadnunk a kritikát, és a csinált konfliktusokat félretéve kell együttműködnünk, hogy az ország szekerét kitoljuk a kátyúból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!