Hírek

2014.03.18. 15:14

Mind nemet mondtak a kamion terminálra

Lukácsháza – Hétfőn este lakossági fórum volt Lukácsházán, a közösségi házban. Tájékoztató hangzott el a Kőszegdoroszló határába tervezett kamion terminálról, ez ugyanis érintené a lukácsházi úthálózatot is.

Némethy Mária

– Pénteken a postaládánkba bedobott kis cetliről értesültünk a hétfői fórumról, annak témájáról. Borzasztó hétvégénk volt. Azonnal riasztottuk azokat a lakókat is, akik nem kaptak értesítést, mert elviselhetetlen lenne itt a kamionterminál többeknek – mondta el a Horvát József utcában lakó kisgyermekes Fejes Cecília. Miért? A felindultságával, könnyeivel küszködő fiatalasszony sorolja: a terminált ide tervező Dominó Trans jelenleg úgy 50 darab 40 tonnás kamionnal rendelkezik, s más belföldi fuvarozásra szolgáló tehergépjárművel is. 

– Elképzeltük a szűk, kanyargós Gépállomás úton, amelyen eleve veszélyes a közlekedés, a lassításból és gyorsításból adódó zajhatásokat, a főútra kikanyarodó kamionok torlódását, vagy a kamionstop végén azok tömeges megindulását. Közismert a faluban, hogy a Gépállomás út érintett szakaszán mennyi komoly baleset történt már. Azon túl hány bedöntött kerítéssel és házfallal kellene számolni? A közlekedő falusiaknak biztonsága sem utolsó. Hogyan magyarázzuk el a kisgyerekeknek, hogy mehetnek az utcán, de a végén már nagyon veszélyes lesz a helyzet, mert az kamionút? Fejes Cecília a közeli ingatlanok elértéktelenedéséről is beszél, hiszen azok normális lakhatásra nem lennének alkalmasak a megnövekedett forgalom miatt.

Fejes Cecília a Horvát József utcában lakik. Megmutatta, hol épülne a tervezett kamionterminál (Fotó: Horváth Csaba)


– Nem szeretnénk és nem akarunk magas zajvédő falak között élni, sem nyári éjszakákon a kényszerűségből csukott ablakok mögött lenni – magyarázza.

– Ez az Írottkő Natúrpark egyik települése, ahol a természet közelsége érték. Tudtuk, hogy itt az út meg lesz nyitva, de erre a lehetőségre legrosszabb álmainkban sem gondoltunk. A lakossági fórumon, ahol úgy 50 lukácsházi volt jelen, kérdéseket lehetett feltenni a kamionos cég képviselőinek. Elmondták, még nagyon az elején vannak, csak opciós szerzősdésük van a területre. 

– A lakossági fórumon kiderült: az érintett lakók egyértelműen nem akarják ezt a beruházást, s ha a lakosság nem akarja, akkor természetesen a képviselő-testület sem. Kőszegdoroszlónak jó lett volna adóbevétel szempontjából és munkahelyek miatt, de nincs értelme erőlködni – szögezte le Virág János, Lukácsháza polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!