Hírek

2015.11.26. 09:06

Minden második nő ki van téve szexuális zaklatásnak

Fizikai bántalmazás, nemi erőszak, zaklatás, csak néhány bűncselekmény, amelynek nagyobb részt van kitéve a gyengébbik nem.

Rákos Bianka

Akármilyen megdöbbentő is, mindegyik ugyanúgy jelen van a civilizált közösségekben, mint az eldugott afrikai falvakban. November 25-ét, az ENSZ nevezte ki 1999-ben a „Nők elleni erőszak felszámolásának" világnapjává, ennek apropóján, egy, a témával foglalkozó civil szervezet, a Zonta Club szervezett fórumbeszélgetést Szombathelyen.

Dr. Takácsné dr. Tenki Mária ügyvédnő a szervezet aktív tagjaként kezdte meg a beszélgetést, a Polgármesteri Hivatal egyik tanácstermében. Nem csak a nők helyzetére, hanem a családon belüli erőszakra is felhívta a figyelmet, és hihetetlen statisztikai adatokat közölt. Vajon azt tudta-e, hogy Magyarországon minden második nő van kitéve szexuális zaklatásnak, legyen az kisebb munkahelyi molesztálás vagy tettlegességig fajuló nemi erőszak?

Az elkövető sajnos legtöbb esetben ismerős, rokon vagy partner, és amellett sem szabad szó nélkül elmennünk, hogy a felmérések szerint minden ötödik nő él bántalmazó párkapcsolatban. Vannak rendhagyó esetek ugyan, amikor férfi az áldozat, de ez a szám jóval alacsonyabb. Sajnálatos módon legtöbbször nem derül fény a bűncselekményre, mivel nagyon sokan magánügyként kezelik, szégyennek tekintik, vagy félnek beszélni róla, holott ez nagyon is társadalmi probléma. A kapcsolati erőszak külön szerepel a Büntető törvénykönyvben, ám az esetek csupán tíz százaléka kerül napvilágra. Akkor viszont, ha a gyermekek ellen elkövetett molesztálás vagy erőszak kerül szóba, a helyzet elkeserítőbb, ugyanis a kisebbek még fel sem fogják, mégis mi történik velük. Az adatok félelmetesek, bár világátlaghoz képest hazánkban még viszonylag jó a helyzet.

Tenki Mária szerint hiába írunk 2015-öt, a számok csak emelkednek. Főleg az elmaradottabb földrészeken teszik ki a nőket és a gyerekeket erőszaknak, vallásra vagy hagyományra hivatkozva. Gondoljunk csak bele: kényszerházasságok, női körülmetélés, kényszerített abortusz, és a sort még folytathatnánk. Ezek megszüntetése végett jött létre az Isztambuli egyezmény, amelynek hála az addig legálisnak számító szörnyűségek mind bűntényként lettek kezelve. Az egyezmény azt is egyértelműen kimondja, hogy a nők elleni és a családon belüli erőszak nem magánügy, sőt magasabb büntetést von maga után, ha családtag vagy házastárs az áldozat. Magyarországon 2014-ben írták alá, bár ratifikálás várat magára.

A leghatásosabb óvintézkedés a prevenció, vagy ha megtörtént a baj, fontos a bátorság. Mindenképpen kérjünk segítséget, ha bántalmazásnak vagyunk kitéve, vagy ha közvetlen környezetünkben, tapasztalunk, ilyen ügyeket jelentsük, az illetékes szervek felé. Ne felejtsük el, a testi sebek gyorsan gyógyulnak, de a lelki tehertől sokkal nehezebb szabadulni.

A Zonta Club a fórumbeszélgetés befejeztével léggömböket eresztett a megyeszékhely fölé, a női szabadság szimbólumaként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!