Hírek

2015.05.11. 14:58

Mindszenty József emléke: Bécsben is megemlékeztek a kardinális 40 éve bekövetkezett haláláról

Bécs - Külföldön is megemlékeztek Mindszenty József bíboros hercegprímás halálának 40. évfordulójáról. Csehimindszent polgármestere vasárnap Bécsben mondott beszédet.

Némethy Mária

Rómában május 7-én emlékmise volt Isten Szolgája, Mindszenty József bíboros lelki üdvéért, halálának 40. évfordulója alkalmából. Ennek helyszíne a legtöbb magyar történelmi emlékkel dicsekedhető ősi Santo Stefano Rotondo bazilikában volt, ahol Pietro Parolin bíboros vatikáni államtitkár mutatta be a szentmisét Erdő Péter bíboros, magyar prímás, esztergom-budapesti érsek felkérésére. Az ünnepélyes koncelebrációt Németh László pápai prelátus, az olaszországi magyar hívek főlelkésze szervezte. A szertartáson megjelentek a Szentszék mellé rendelt diplomáciai testület képviselői is.

A bíboros hercegprímás halálának 40. évfordulója kapcsán május 10-én este fél 6-kor megemlékezés és koszorúzás volt Bécsben, az Irgalmasok Kórházának aulájában. Itt, halálának színhelyén áll az egyetlen ausztriai köztéri Mindszenty szobor, amely Rieger Tibor alkotása. 2006. november 25-én avatták fel.

Csehimindszenten, Mindszenty József szülőházában 2013. szeptember 29-én avatták fel a múzeumot. Fotó: VN/Archív Horváth Csaba

Az emlékünnepségen dr. Perényi János, Magyarország ausztriai nagykövete, majd dr. Peter Stephan Zurbriggen érsek, ausztriai apostoli nuncius mondott beszédet, majd Habsburg Mihály a Mindszenty Alapítvány elnöke emlékezett.

A szülőfalu és a rokonság is képviseltette magát Fukszberger Imre, Csehimindszent polgármestere személyében. Ő azzal kezdte beszédét:

– Ma, amikor itt állunk annak az irgalmasrendi kórháznak az aulájában, ahol 1975. május 6-án délután 14 óra 15 perckor Mindszenty bíboros, hercegprímás lelkét visszaadta teremtőjének, nem tudok megrendülés nélkül rágondolni. 40 évvel ezelőtt, pontosan ezen a napon, május 10-én mutattak be ünnepélyes rekviemet a bécsi dómban, amelyet bíboros társa és jó barátja, Kőnig érsek celebrált. Prédikációjában a következőket mondta: „Mindszenty kardinális mártír volt, aki csodálatos helytállással viselte el testi és lelki szenvedéseket egyházához és népéhez mindvégig kitartó hűségben..."

Fukszberger Imre emlékeztetett arra: 123 éve vel a kicsi vasi faluban született a gazdag lelkületű, kemény és küzdelmes sorsú főpap.

– Gazdag, szép és nehéz lelki örökséget hagyott ránk! – folytatta beszédét Fukszberger Imre. – Feladatunk, hogy tanulékony lélekkel megismerjük egyéniségét, megfontoljuk szavait és életkörülményeinkre alkalmazzuk útmutatásait.

Elmondta, hogy áll a szülőház, ami meghatározó pont maradt egész életében. Egykori otthonát és környezetét az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Terror Háza segítségével emlékmúzeummá alakították, a templomot most újítják fel, s készülnek a bíboros újmiséjének 100. évfordulójára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!