Hírek

2013.07.13. 12:26

Minősítették az önkéntes tűzoltókat

Kondorfa - A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság célja a megye tűzvédelmének biztonságosabbá tétele, és a reagálóképesség növelése. Ennek érdekében első körben hat önkéntes tűzoltó egyesület minősítésére került sor szombaton.

Bajdó Bettina

A megyei katasztrófavédelem kiemelten fontos feladatnak tartja azon önkéntes tűzoltó egyesületek nemzeti minősítését, amelyek együttműködési megállapodással rendelkeznek a működési terület szerinti hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal, illetve tagjainknak szakmai végzettsége és az egyesület tűzoltó technikája, felszerelése alapján alkalmas önálló tűzoltói beavatkozás végzésére - tudtuk meg Balogh Nikoletta tűzoltó zászlóstól, megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől. Hozzátette: ennek érdekében biztosítottak az egyesületek számára a szükséges tíz hónapos önkéntes és létesítményi tűzoltó parancsnoki képzést is.

Első ütemben azon önkéntes tűzoltó egyesületek vettek részt a minősítő gyakorlaton, amelyek a beavatkozó tűzoltóságoktól 25 perces vonulási időnél nagyobb távolságra, úgynevezett „fehér folton" találhatók, így Őriszentpéter, Kondorfa, Ivánc, Magyarlak, Vaskeresztes, Narda települések önkéntes tűzoltó egyesületei vonultak fel tegnap. A gyakorlat végrehajtását elméleti felkészítés és munkavédelmi oktatás előzte meg, majd az egyesületek tűzoltási és műszaki mentési feladatok során bizonyíthatták, hogy alkalmasak önálló beavatkozás végrehajtására. Az önkéntes tűzoltó egyesületek megmérettetései között szerepel, hogy füsttel telített helyiségben fel kellett kutatni a bent ragadt embereket, valamint megfelelő vízsugár mellett személyautót és faházat kellett oltani. Járművet is mentettek vízből, ideiglenesen helyreállították a tetőszerkezetet, valamint elsődleges egészségügyi ellátást is biztosítottak a sérülteknek. Emellett kidőlt fát is el kellett távolítaniuk és fel is kellett darabolniuk.

Az akadályt mind a hat tűzoltó egyesület sikeresen vette, a gyakorlatot szakszerűen, szabályosan, a biztonsági előírások betartásával hajtották végre. A megfelelt minősítést érték el, ezért tevékenységi területükön önállóan is végezhetnek beavatkozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!