Hírek

2013.02.08. 11:05

Mit kell bejelenteni a földhivatalban?

Szombathely - Az egy hektár alatti földhasználatot is be kell jelenteni a földhivatalnál. Jó hír viszont, hogy a bejelentés illeték- és díjmentes lesz. Aki már fizetett, visszakapja a pénzt.

Nagy Ildikó

Reggelente  kígyózik a sor a szombathelyi földhivatal ügyfélszolgálata előtt: a média jóvoltából gyorsan  terjedt el a hír, hogy az egy hektár alatti földhasználatot is be kell jelenteni a földhivatalban.  Ez pedig sok embert érint, hiszen  Vas megyében például 94 ezer egy hektár alatti külterületi, aranykoronával rendelkező termőföldet tart nyilván a Vas Megyei Kormányhivatal Földhivatala. Fontos, hogy az emberek tudják, kinek és mit kell bejelentenie.

-  Az erdő művelési ágú termőföldek kivételével be kell jelenteni az ingatlan-nyilvántartásban külterületen szereplő (ide értve a ma már elnevezésében hivatalosan nem létező egykori zártkerteket is), aranykoronával rendelkező egy hektár alatti termőföldeket, így a szántót, a réteket, a legelőket, a szőlőt, a gyümölcsöst, a kertet, a nádast, a fásított területet és a halastavat  - foglalja össze a lényeget  Szabó Lajos megyei hivatalvezető. Hozzáteszi: a földhivatalok a belterületeken lévő, egy hektár alatti művelt területeket (így például a ház mögötti konyhakerteket) a művelés módjától függetlenül beépítetlen, aranykorona nélküli  területként tartják nyilván, így ezeket nem kell bejelenteni. Röviden:  minden olyan földet be kell jelentenie a használónak, amely aranykorona értékkel szerepel a tulajdoni lapon.A január elsejétől élő jogszabályban még díjköteles volt a bejelentés (hatezer forintot kellett fizetnie a földhasználónak), a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményéből azonban kiderül, a kormány tervei szerint a földhasználati bejelentés illeték- és díjmentes lesz, és az ezzel kapcsolatos törvénymódosításhoz szükséges előterjesztést soron kívül az országgyűlés elé terjeszti.

Szabó Lajos, a megyei földhivatal vezetője azt mondja, szerda óta nem kérnek az ügyfelektől pénzt a bejelentésért. Azok, akik már korábban bejelentették a földhasználatot, és fizettek is érte, visszakapják a befizetett összeget.Azoknak a földhasználóknak, akik már eddig is szerepeltek a földhasználati nyilvántartásban, szintén adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő a jogszabály. A nyilvántartás ugyanis eddig nem tartalmazta a magánszemélyek  személyi azonosítóját és állampolgárságát, valamint a földet használó gazdálkodó szervezet statisztikai azonosítóját. Ezeket március 31-éig kell bejelenteni.A bejelentésekhez szükséges adatlapok letölthetők az internetről  és a földhivatalokban is  beszerezhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!