Hírek

2015.01.06. 18:29

Mit látnak a polgárőrök? - Elrettentő erejű lehet a járőrözés

A hétvégi házak, kiskertek, szőlőhegyi pincék télen veszélyeztetettebbek, mint melegebb évszakokban, mert kevesebbet vagy egyáltalán nem járnak ki a tulajdonosok. Polgárőröket kérdeztünk a tapasztalataikról, mi mindent látnak járőrözés közben.

Merklin Tímea

A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület 2010 óta működik, nem csak Szombathelyen, hanem Kőszegen, Nardán, Egyházasrádócon, Bozsokon is vannak tagjaik, ezért ott is járőröznek lovasok.

Sátory Károllyal, az egyesület elnökével a szombathelyi lovasiskolában találkozunk, Szellő nevű tízéves lovát készíti fel éppen egy szolgálati útra, amelyen most Meskó-Sépány Zsanett lesz a társa, aki Nemes nevű 18 esztendős lovát nyergeli.

- A kiskerteknél, hétvégi házaknál rendszeresen járőrözünk, most szereltünk fel néhány éjjellátó, vízálló, megfigyelő kamerát a kertbarátok egyesületével közösen. Ki is van írva: "kamerával őrzött terület". Nekünk bejelentési kötelezettségünk van a rendőrség felé, nem intézkedünk. Felszólítjuk a különösen viselkedő embereket - ha kell, többször is -,  hogy hagyják el a területet. Általában hallgatnak ránk, ha nem, hívjuk a rendőrséget. Legutóbb a parkerdőnél rodeóztak dzsippekkel, nekik kétszer szóltunk, harmadszor értesítettük a rendőröket - meséli Sátory Károly.

- Észrevesszük, ha megrongáltak egy ajtót, egy kertkaput. Idén még nem találkoztunk hajléktalanokkal, de volt már, hogy felfedeztünk a parkerdőben várat, sátrat, amit építettek. Találtunk már robogót a hóban, ott hagyták, ahol kifogyott belőle a benzin... A járőrözés elsősorban elrettentő erejű, soha nem lehetnek nyugodtak a rossz szándékú emberek afelől, hogy mikor járnak arra.

A Hegyháton sok a szőlőhegy, a pince – ott vajon milyen gyakran járőröznek a polgárőrök? Bozzai Lajos tűzoltótól megtudjuk, a polgárőrök csapata Vasváron feloszlott, a csapat évekkel ezelőtt elfogyott, elkopott, senki nem örült igazán annak, hogy egyesek a kocsmából részegen indultak járőrözni. Most Vasvár Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete vállalja, hogy polgárőr tagozatot nyit, februárban alakulnak meg az egyesület 130. fennállását ünneplő díszközgyűlésen.

A szomszédos Alsóújlakon viszont van polgárőr egyesület. Az elnököt, Velladics Lászlót ( aki egyben Alsóújlak alpolgármestere) kérdezzük, hol járőrőznek rendszeresen, milyen tapasztalataik vannak?

- Az egyesület 38 tagú, rendszeresen végigjárjuk a belterületet, a zártkerteket. Most kaptunk két kerékpárt az országos egyesülettől. Télen könnyű, mert a hóban látszanak a lábnyomok, ha vannak, látjuk, füstöl-e a kémény, üres-e a ház. Tudjuk, mely házak vannak külföldi tulajdonosok kezében. Ezen a télen nem volt kár. Tavaly törtek fel pincéket az „átutazók”, méghozzá „vonulatban”, több hegyet is meglátogattak Petőmihályfán, Győrváron is. Általában semmi nem hiányzott, csak ételt, italt vettek magukhoz a betörők. Igaz, egyszer tűnt el kapálógép is. A "fémkereskedők" a lugasdrótokat szokták levágni. Ha idegen kocsit látunk, jelentjük a rendőrségnek. Együttműködünk az alsóújlaki önkormányzattal. Egymást is tájékoztatjuk, mikor kik vannak szolgálatban.

A polgárőrök azt mondják, nagyobb biztonságban érezhetik magukat azon települések lakói, ahol szervezett a polgárőrség, mert köztudott, hogy minden egyes házat szemmel tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!