Hírek

2015.07.21. 13:48

Mit lélegzünk be? - A nagy melegben kifogásolható egyes vasi városok levegőminősége

Szentgotthárd, Szombathely – A nagy melegben a városok levegőminősége – köztük Szentgotthárdé - is kifogásolható. Sok a pollen, így nem árt odafigyelniük a légúti betegségben szenvedőknek.

Bajdó Bettina

A napsütéses nyári időjárás következtében a legtöbb mérőállomással megfigyelt településen meghaladta az egészségügyi határértéket az ózonterhelés – olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közleményében. Hétfőn este húsz város – köztük Szentgotthárd - levegőminősége kapott kifogásolt minősítést.

Dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos, a Vas Megye Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának  vezetője elmondta: nem mindegy, hogy a levegőnek éppen milyen összetevői vannak a határérték felett. Ezeknek a komponenseknek a szintjeit meghatározhatja a széljárás, valamint a forróság is kihat az értékekre.

- A nagy hőségben megnövekszik a szálló por tartalma, ez pedig kihat a levegő minőségére – folytatta a megyei tisztifőorvos. – A szálló por is többféle lehet, ebben az időszakban a pollenek terhelik a levegőt, ehhez pedig jön még a hőség.  A leginkább azoknak kell odafigyelniük ezekben a napokban, akik valamilyen légúti vagy szívbetegségben szenvednek, hiszen az ő szervezetüket jobban megviselik ezek a napok.

A megyei tisztifőorvos hozzátette még, hogy nemcsak a betegséggel küzdők szenvedik meg ezt az időjárást, hanem az egészséges szervezetet is megviseli. Extrém és tartós kánikuláról beszélhetünk, ráadásul éjjel sem hűl le a levegő. Huzatot pedig csak mesterségesen lehet csinálni, ám ezzel is vigyázni kell. A forró légútra ráengedett hideg levegő kaput nyithat a baktériumok előtt. Dr. Stánitz Éva azt ajánlotta, hogy érdemes az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján lévő térképet böngészni, hiszen Szombathelyről és Szentgotthárdról is naprakész levegőminőségi adatokat kaphatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!