Hírek

2007.03.26. 02:29

Módosítják a KRESZ-t

Szombathely - Több ponton is jelentősen módosul a közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet (KRESZ). A változtatásokat nem egyszerre, hanem fokozatosan veze- tik be.

Takács Gábor

Táblákkal jelölik ki az úthasználati díjjal igénybe vehető autópályákat és országos főutakat. Ezek tájékoztatnak majd a díjfizetési kötelezettség teljesítésének és ellenőrzésének módjáról is. Továbbá külön tábla figyelmeztet majd a közelgő alagútra és annak hosszúságára. A jelzőtáblák kihelyezése már április elsejétől elkezdődik. Következő hónap elején kerülhet a parlament elé az elektronikus útdíjrendszer (ED) kiépítésének terve. Ennek légyege, hogy a gépjárművezető a megtett út arányában fizet. Aki sokat vezet, többet, aki rövidebb utat tesz meg, kevesebbet fizet. Az autókban elhelyezett jeladó által kiadott adatokat műholdas vagy földi vevőkkel ellenőrzik és mérik. Így egyértelmű lesz, hogy milyen hosszan autóztak fizetős útszakaszon. Az új rendszer bevezetése elsőként valószínűleg a teherautósokat érinti. A tervek szerint legkésőbb már 2009 januárjában így használnák a magyar közúti hálózatot.

A KRESZ-módosításokra visszatérve, június 1-jétől lakott területen kívül rossz látási viszonyok között, az úttesten közlekedő kerékpárosoknak és gyalogosoknak fényvisszaverő ruházatot kell viselniük. A gyermekek biztonságának javítása érdekében pedig szeptember elsejétől a gépkocsiban utazó valamennyi gyermeket külön gyermekülésbe kell ültetni. Érdekesség, hogy 2009. szeptember 1-jétől tervezik az iskolabuszokon a biztonsági öv és a gyermekülések kötelező használatát.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési osztályán érdeklődtünk a KRESZ változásairól, de hivatalos tájékoztatást eddig nem kaptak a lehetséges módosításokról. Interneten tájékozódtak, de a tényleges határidőket és a pontos jogszabályokat még nem ismerik. Így egyelőre a változásokat kommentálni sem tudják. Megkérdeztük Hegedűs Lászlót, a Magyar Autóklub Budapesti Autósiskolájának vezetőjét is. Elmondta, üdvözlik a kerékpárosoknál a lakott területen kívüli kötelező jelzőmellény viselését. A gyermekülés használatáról kifejtette, hogy tizenkét év alatti gyerekeknél ebben a kérdésben eddig a kivételről senki nem beszélt. Ugyanis előfordulhat az is, hogy a gyerek tizenegy éves, és 160 centiméter magasra nőtt. Végezetül rámutatott arra, hogy 2001-ben is többféle KRESZ-módosításról volt szó, de csak a töredékük valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!