Hírek

2013.01.20. 16:37

Mozgássérült, vagy csak annak látszik?

Sárvár - Mozgássérült vagy sem? Az új szabályozásnak köszönhetően előfordulhat, hogy valaki nem szorítható be az előre meghatározott kategóriákba - ha csak az adatokat nézzük. Aki az élő emberre is vet egy pillantást, egy perc alatt meggyőződhet az igazságról.

Rózsa Melinda

Desics Péter rokkantigazolványával nincs gond, érvényes. Parkolhat is ingyenesen. De tavaly ősszel az önkormányzat kérte állapotának felülvizsgálatát. A mozgássérülteknek mentesség jár a súlyadó megfizetése alól, emiatt vizsgáltatták felül Desics Péter állapotát. Pontosabban csak a papírjait, amelyekből kiderülnek betegségei - főként tüdő- és szívproblémákkal küszködik -, és az is, hogy nem mozgásszervi eredetű a rokkantsága.  A hivatalos levélben, amit a felülvizsgálatot végző rehabilitációs bizottság (a Vas Megyei Kormányhivatal alá tartozó Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal) jegyez, az áll, hogy nem jogosult az állapotából fakadóan kedvezményekre  - mivel nem mozgásszervi eredetű a problémája.

Desics Péter ingyenesen parkolhat, de ez nem jelenti azt, hogy a súlyadó  megfizetés alól mentesülne. Fotó: Benkő Sándor

Ha egy orvos (vagy akár csak egy ügyintéző) közelről vetett volna egy pillantást Desics Péterre, láthatta volna, hogy száz méter sem tud megtenni gyalog, annyira fullad. Már csak azért is logikátlan a történet, hiszen ugyanilyen alapon az ingyenes parkolás meg jár neki.

Az 53 éves férfi azt mondja, megérti, hogy szigorítottak a szabályozáson. Korábban a háziorvos is kiállíthatta a szükséges igazolásokat, arról Desics Péter is értesült, hogy rengeteg volt a visszaélés. De a jogszabályokat is ismeri.

A jogszabályok pedig a következőket mondják: a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény 5. paragrafus f) pontja szerint mentes az adó alól a súlyos mozgáskorlátozott személy, "a súlyos mozgáskorlátozott kiskorú, a cselekvőképességet korlátozó (kizáró) gondnokság alatt álló súlyos mozgáskorlátozott nagykorú személyt rendszeresen szállító, vele közös háztartásban élő szülő   - ideértve a nevelő-, mostoha- vagy örökbefogadó szülőt is - (a továbbiakban együtt: mentességre jogosult adóalany) egy darab, 100 kW teljesítményt el nem érő, nem személytaxiként üzemelő személygépkocsija után legfeljebb 13 000 forint erejéig."

A jog továbbá elismeri azt is, hogy közlekedőképességében súlyosan akadályozott személynek minősül az is, akinek mozgásszervi részkárosodásának oka a csont, ízület, izomrendszer sérülése, vagy idegrendszeri károsodás miatt felső végtagi részkárosodása, vagy idegrendszeri károsodásból eredő "járászavara" van, vagy alsó, illetve felső végtagi perifériás keringési károsodás miatt részkárosodása van. Szigorúan véve panaszosunk ezekbe a kategóriákba sem tartozik bele. De menni ettől még mindig nem tud rendesen.

A bizottság kódokat használ. Vannak a BNO-kódok, ezek a betegségek osztályozását jelentik. Ezekből vezethetők le a funkciók, hogy mi az, amire képes a beteg, és mire nem. Ezek megjelölésére szolgálnak az FNO-kódok. A rokkantság mértékét, az állapot pontos leírását, besorolását az FNO-kódokból határozzák meg.

A tb segítségével tavaly jutott háromkerekű mopedhez. Fotó: Benkő Sándor

A férfi, aki 45 éves koráig csak látogatóba járt a kórházba, ma rehabilitációs járadékból él. És ha végül azt is elveszíti?  Desics Péter szerint az csak a kisebbik gond, ha ki kell fizetnie a gépjárműadót (tizenvalahány ezer forintra számít), de a mozgássérült-igazolványa csak öt évig érvényes, és az öt év 2014 februárjában telik le. Már most aggódik, hogy majd az akkor szükséges felülvizsgálaton is kiderítik róla, hogy nem is korlátozott a mozgásában.

És azt sem érti, hogy lehet azt kijelenteni, hogy csak mozgásszervi eredetű probléma miatt lehet valaki mozgássérült. A társadalombiztosítás szerint pedig vastagon az: tavaly támogatással jutott egy háromkerekű mopedhez. Ezzel is el van tehát ismerve hivatalosan, hogy rászoruló.

Amúgy pedig áll elébe mindenféle vizsgálatnak: csak vizsgálják meg, és ne a papírok alapján döntsenek.

A kormányhivatalnál, és a Sugár úti szakigazgatási szervnél is mindössze azt a választ kapjuk a megkeresésre, hogy ez az ügy jegyzői hatáskör. Végül is jogos, hiszen a súlyadó az önkormányzatra tartozik. A kör bezárult, a bürokrácia kígyója megint a saját farkába harapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!