Hírek

2013.04.05. 11:26

MSZP: miért változott a városvezetés álláspontja bioerőmű-ügyben?

Szombathely - Mit ígért a fideszes városvezetés a befektetőnek a Sárdi-ér utcai tervezett bioerőmű kapcsán? Ezt szeretnék tudni szocialista képviselők.

Simon Erzsébet

A Sárdi-ér utcai ipari parkba tervezett biomassza-erőmű kapcsán tartott sajtótájékoztatót pénteken dr. Ipkovich György MSZP-s parlamenti képviselő és dr. Czeglédy Csaba, a városi közgyűlés szocialista frakcióvezetője. Emlékeztettek rá, hogy Szombathely fideszes vezetői - dr. Puskás Tivadar polgármester, Marton Zsolt alpolgármester, Sági József, Szentkirály városi képviselője -  néhány hete kijelentették, nem épül erőmű Szentkirály közelében, ugyanakkor a múlt heti közgyűlés úgy határozott, hogy a májusi képviselő-testületi ülésen újra tárgyalják az erőmű ügyét.

Az MSZP szombathelyi elnöksége megbízta a városi közgyűlési frakcióját, derítse ki, mit akar most a város, miért változott az álláspont azután, hogy a múlt szerdán a Grenor AS ügyvezetője tárgyalt a polgármesterrel és a  munkatársaival. Czeglédy szerint a norvég beruházó vélhetően bejelentette a kártérítési igényét arra az esetre, ha a bioerőmű nem valósulna meg. A szocialisták információi szerint ez az összeg úgy egymillió euró. Czeglédy a beruházással kapcsolatos jogsértéseket is sorolta. A Vas Megyei Kormányhivatal megsemmisítette a város jegyzője által adott környezetvédelmi szakhatósági állásfoglalást; a Szombathelyi Törvényszék visszavonta a bioerőmű építési engedélyét; egy, a szentkirályiak által indított per pedig még folyamatban van. A szocialisták szerint nyilvánosságra kell hozni a  Grenorral múlt szerdán történt egyeztetés jegyzőkönyvét; az iratokból vélhetően kiderülne, hogy a beruházó milyen érvekkel változtatta meg a városvezetés véleményét. Czeglédy szerint "egyéb elkötelezettségek" is lehetnek ebben az ügyben, de ezeket nem részletezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!