Hírek

2009.12.07. 20:56

MSZP: tematikus nap a Parlamentben Orbán Viktor leveléről

Az Orbán Viktor aláírásával kiküldött, az MSZP által kampányleveleknek nevezett küldeményeket kritizálták tematikus nap formájában a szocialisták hétfőn az Országgyűlésben. Szerintük "agitációs propagandalevelekről" van szó, amelyekkel a Fidesz elnöke "ismét átlépett egy határt", és kérik az adatvédelmi biztost, vizsgálja ki az ügyet. A Fidesz szerint a munkahelyek és vezetőinek címe nyilvános.

MTI

Szabó Zoltán (MSZP) azt mondta, Orbán Viktor névre szóló kampányleveleivel közintézményekbe és otthonokba vitte el a politikát. "Ezek a levelek hazugságról szólnak, (...) a levelek kétségbeesést és kilátástalanságot sugallnak" - jelentette ki. Feltette a kérdést: vajon hogyan kerültek a névre szóló levelek a postaládákba? Mint mondta, joggal vélhető, hogy a Fidesz adatbázisában mind a tízmillió lakosról szerepelnek bejegyzések.

Molnár Csaba kancelláriaminiszter azt válaszolta: a levelek színvonala érdemtelenné teszi őket arra, hogy az Országgyűlésben beszéljenek róla. Szerinte azt kell megvizsgálni, hogy egy pártnak az elnöke törvényesen és jogszerűen ír-e levelet pedagógusoknak, gazdáknak, rendőrtiszteknek, be lehet-e vinni ily módon a politikát a munkahelyekre.

Török Zsolt (MSZP) a levéllel kapcsolatban arról beszélt, hogy a gazdák, iskolaigazgatók, gyógyszerészek, rendőrkapitányok nevét és címét nem csak tudják, de használják is a Fidesz munkatársai. Elmondta, levelet írt Jóri András adatvédelmi biztosnak, vizsgálja ki az ügyet. Arra volt kíváncsi, jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot, ha egy "ellenségeit nyilvántartó, bosszúszomjas, elszámoltató párt a megyei rendőrfőkapitányok, iskolaigazgatók és gazdák ezreinek lakáscíméhez jut hozzá? Felkészültek-e a nemzetbiztonsági szolgálatok, hogy felderítsék az illegális adatlopásokat, és megtalálják azok tetteseit?" - firtatta.

Juhász Gábor titkosszolgálati miniszter azt mondta, hogy megérti képviselőtársa aggodalmait, és őszintén osztja nyugtalanságát az adatokhoz való illegális hozzáférést illetően. Közölte: a szolgálatok szigorúan ragaszkodva a törvényekhez, együttműködve a rendőrséggel, ha kell, a leghatározottabban fellépve mindet megtesznek a stabilitásért, a polgárok információs önrendelkezési jogának biztosításáért.

Garai István (MSZP) úgy fogalmazott, hogy "az egészségügyi intézményektől sorra kapják Orbán Viktor (...) politikai szamizdatát". Milyen gondokon enyhítenek Orbán Viktor "ígérgetős" levelei? - kérdezte az egészségügyi minisztertől.

Székely Tamás tárcavezető azt válaszolta: a levélből egyebek között hiányzik, hogy a 100 napos program keretében 50 százalékos egészségügyi bérfejlesztés történt, 2002-höz képest nőtt a születéskor várható élettartam, javult a születések száma, és 50 új mentőállomást adott át a szocialista kormány.

Bedő Tamás a Fidesz elnökének a gazdáknak címzett levelét tette szóvá. Mint mondta, érdeklődve olvasta a levelet, amelyet ő maga is megkapott. Felidézte a Fidesz-kormány agrárpolitikáját, s azt mondta, hogy azt a szakmaiság a legkevésbé jellemezte.

Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára azt mondta: Orbán Viktor hibát követett el, de egy súlyos bűnt is elkövetett 1998-ban, amikor aláírta a koalíciós szerződést a kisgazdákkal. 

Deák Istvánné (MSZP) a levelek kapcsán arról beszélt, hogy Orbán Viktor pártja a helyhatósági választások után "tisztogatást végzett a közintézményekben". Hozzátette: mindezért Orbán Viktor a levelével elkeseredettséget és félelmet keltett a pedagógusok között.

Arató Gergely oktatási államtitkár válaszában kijelentette: a levélben számos valótlan állítás szerepel, s néhány kimondottan "rágalmazás" is.

Nagy László (MSZP) "agitációs propagandaleveleknek" nevezte azokat az Orbán-leveleket, melyekből, szavai szerint, az egészségügyi és az oktatási intézmények vezetőinek is jutott. Draskovics Tibor rendészeti miniszter azt válaszolta: az egyik kérdés az, hogy szabad-e bevinni a munkahelyekre a politikát. A rendőrségről szóló törvény ezt határozottan tiltja - mondta. Kijelentette azt is: a levél tele van igaztalan, alaptalan és félrevezető állításokkal.

Nyakó István, az MSZP szóvivője múlt hétfői sajtótájékoztatóján azt állította, pártja információi szerint a Fidesz személyre szóló kampányleveleket küldött ki a rendőröknek, a tanároknak, a gazdáknak és a gyógyszerészeknek, amelyekben Orbán Viktor "messiásként" ígéri: "eljő az ő országa". Nyakó István a levelekkel kapcsolatban azt kérdezte a Fidesztől: milyen adatbázisra támaszkodott, pontosan hány millió levelet küldött ki a magyar háztartásoknak, s ezek mennyibe kerültek.

Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke akkor az MTI érdeklődésére úgy reagált, az óvodák, iskolák, szociális intézmények és rendőrkapitányságok címe, elérhetősége nyilvános, mindenki számára megismerhető, például a telefonkönyvből.
 
Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője egy hétfői sajtótájékoztatón kérdésre azt mondta: ismeretei szerint a levelek munkahelyekre mentek ki, a munkahelyek, illetve azok vezetőinek címe pedig közérdekű adat, és megtalálható például telefonkönyvekben vagy polgármesteri hivatalok által kiadott tájékoztató kiadványokban. Semmilyen adatsértés nem történt - jelentette ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!