Hírek

2017.01.30. 14:18

MSZP vs. Fidesz: vita a szombathelyi hulladékszállításról

Éles pengeváltás zajlott le hétfőn a szombathelyi MSZP és a Fidesz között a városi hulladékgazdálkodás ügyében.

Vas Népe

A baloldali párt szerint a megyeszékhely elveszítheti a hulladékszállítás jogát, a Fidesz szerint azonban a vádak nélkülözik a szakmaiságot.

„El a kezekkel a szombathelyi hulladékszállítástól, Hende Csaba dolgozzon meg a pénzéért!" – ezzel kezdődik az a közlemény, amelyet az MSZP szombathelyi és Vas megyei szervezete küldött szerkesztőségünknek.

A közlemény szerint 2016 utolsó napjaiban kiderült, hogy a Kormány a Szova Zrt. helyett soproni és zalaegerszegi cégekkel akarja végeztetni Szombathely és Vas megye hulladékszállítását.  „Azóta megyénk 37 településén már a zalaegerszegi kötődésű Müllex Kft végzi a tevékenységet. A Müllex Kft-nek pedig véletlenül épp egy szombathelyi Fideszes képviselő a felügyelőbizottsági tagja, nem kevés tiszteletdíjért", szerepel a szövegben.

Az MSZP szerint a folyamat nem állt meg, márciustól Szombathely is hasonló sorsra juthat, annak ellenére, hogy sokkal nagyobb hulladékszállító cége van, mint Sopronnak.  Azt írják: „Ha elveszítjük a szolgáltatást, több száz ember megélhetése kerül veszélybe, valamint ingyen át kell adnunk a szombathelyiek pénzén megvásárolt eszközöket, ingatlanokat.  Hende Csaba mindezt tétlenül, tehetetlenül nézi. Felszólítjuk Hende Csabát, hogy akadályozza meg a városi, megyei hulladékszállító cég tönkretételét, a szombathelyi vagyon lenyúlását, védje meg az itt dolgozó emberek munkáját! Ne a soproni Fidesz főnök, Molnár Ágnes döntsön Szombathely sorsáról!  Hende ne csak szalagokat vagdosson olyan EU-s beruházások végén, amikhez semmi köze nem volt, hanem ténylegesen dolgozzon meg a pénzéért!  Képviselje Szombathely érdekét, ha képes rá!"

„Továbbra is biztonságos lesz a hulladékszállítás Szombathelyen", áll abban a válaszközleményben, amelyet a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség szombathelyi szervezete juttatott el szerkesztőségünkbe.

Azt írják: „az MSZP mai közleménye nélkülöz minden szakmaiságot, aláírói vagy tudatosan kívánják félrevezetni a közvéleményt, vagy tényleg alkalmatlanok a köz szolgálatára. Ezúton hangsúlyoznánk, hogy az új hulladékgazdálkodási koncepció kapcsán nem politikai, hanem szakmai döntések születtek, melynek köszönhetően a lakosság számára minél olcsóbb és hatékonyabb hulladékgazdálkodás válik elérhetővé. A kormány a rezsicsökkentés jegyében a hulladékgazdálkodást nonprofit jelleggel kívánja megvalósítani, ezért a hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása elengedhetetlen. Az eddigi országos 131 közszolgáltató helyett 21 regionális közszolgáltató lett kijelölve a költséghatékonyság jegyében. A kijelölt közszolgáltatók együttműködve a területen lévő feladatellátókkal, a hulladékszállítást továbbra is a helyi cégekkel szeretnék elvégeztetni. Ezáltal a munkavállalók munkahelye megmarad, ahogy a vagyont sem vesztik el azok, akik korábban látták el a hulladékszállítást."

A Fidesz tájékoztatása szerint a közszolgáltató 2017. január 1-től március 31-ig kötött szerződést Vas Megye 43 települése tekintetében a megyében eddig is tevékenykedő szolgáltatóival, mivel a korábbi szolgáltató a szerződéseket felmondta. Vas megye tekintetében hét szolgáltató látja el a tevékenységet. Március 31-ét követően a szombathelyi szolgáltatónak továbbra is lehetősége lehet a hulladékgazdálkodásra az összes korábbi település tekintetében, amennyiben a közszolgáltatóval megállapodik. A SZOVA Zrt.  100 százalékban a szombathelyi önkormányzat tulajdonában áll. A céget Németh Gábor vezérigazgató vezeti, a város részéről Molnár Miklós alpolgármester pedig felügyeli a céget. E felelős vezetők a közlemény szerint sem tájékoztatással, sem segítség kéréssel nem keresték meg országgyűlési képviselőnket, dr. Hende Csabát.

Azt írják: „Amennyiben a szombathelyi hulladékszállítás fenti felelősei hozzá fordulnak, képviselőnk a tőlük kapott információk birtokában haladéktalanul megteszi a törvény keretei között a szükséges intézkedéseket, és közbenjár az ügyben. Az MSZP 2010 óta nem tesz mást, mint olykor-olykor bekiabál a pálya széléről, de hat év távlatában kimondható, vádjaik soha nem álltak meg. Legutóbb még azzal vádolták Kántás Zoltán képviselőtársunkat, hogy nem szerepelteti vagyonnyilatkozatában bevételeit. Persze bizonyítékokkal alátámasztva kiderült, hogy a képviselő végig szabályosan teljesítette kötelezettségét, mégsem kértek tőle bocsánatot. Mostani közleményüknek is csupán egyetlen üzenete van, ők szeretnék irányítani szeretett városunkat és ezen cél eléréséhez nem riadnak vissza a sárdobálástól és a rágalmazástól sem."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!