Hírek

2010.09.20. 13:20

Múltidéző, avagy érdekességek szeptember havából

Szeptember a termékenység hónapja, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy kiválóbbnál kiválóbb, ismert és elismert emberek születtek az év ezen időszakában. De nem csak hírességeket idézhetünk fel, hiszen több fontos történelmi eseményt is az ősz első havában jegyzünk.

Fülöp-Wekker Anita

Rögtön a hónap elején egy érdekesség: 1698-ban a hónap ötödik napján Nagy Péter orosz cár adót vetett ki a szakállra. Ez egy meglehetősen egyedi módszere volt a kincstár bővítésének. Szintén ezen a napon - ami egyébként Ausztráliában az apák napja - 1848-ban zárták a döblingi elmegyógyintézetbe gróf Széchenyi Istvánt.

Szeptember hetedike a braziloknak egy emlékezetes nap, náluk ez a függetlenség napja, ugyanis ekkor vált függetlenné Brazília Portugáliától.

Szeptember nyolcadika a magyar történelem egyik jelentős napja. 1566-ban ezen a napon rohant ki Zrínyi Miklós a szigetvári erődből a mintegy 300 főre fogyatkozott védősereggel. A végkifejletet ismerjük, az ostrom véget ért, és a vár török kézre került. 
A keresztény hagyományok szerint ez Szűz Mária születésnapja is ezen a napon ünnepelendő.

Kissé ironikus, hogy ez a Büntetés-végrehajtási szervezet napja Magyarországon.

Szeptember kilencedik napján Latinovits Zoltán ismert színművész született 1931-ben, továbbá ezen a napon hunyt el Teller Ede magyar származású amerikai atomfizikus, „a hidrogénbomba atyja”.
Szeptember tizedike a sport szempontjából jelentős, hiszen 25 éve írta alá Magyarország azt a szerződést, melynek értelmében, 1986-tól Forma–1-es autóverseny-futamokat rendezhet. 1898-ban ezen a napon Sissi, vagyis Erzsébet osztrák császárné, magyar királyné egy merénylet áldozata lett.

Kitekintve az Amerikai kontinensre, talán mindnyájan emlékszünk a kilenc évvel ezelőtti terrortámadásra, ami New Yorkot érte. Ha valaki mégsem emlékezne, annak egy kis frissítő: két eltérített utasszállító repülőgép csapódott a World Trade Center ikertornyaiba, melyek később összeomlottak. Egy másik gép pedig a washingtoni Pentagon épületébe csapódott be.

1841. szeptember tizenkettedikén született a bakonyi betyár, Savanyó Jóska. Itt a nyugati megyékben különösen ismeretesek a birkalopás miatt törvényen kívülivé lett férfi legendái.
Egy nappal később és pár év különbséggel (1515-ben) a Svájci Államszövetség kinyilvánította örök semlegességét, amire ma már nyugodtan mondhatjuk, hogy jó döntés volt.

2009.szeptember 14-én született Amy Winehouse, többszörös Grammy-díjas angol énekesnő, dalszerző, akit még mindig jobb hallgatni, mint nézni.

Albert Flóriánról tudjuk, hogy ő az egyetlen magyar aranylabdás, viszont azt nem, hogy a mozdonyvezetők napján született 1941. szeptember 15-én.

Szeptember 16-án a C-vitamin felfedezője látta meg a napvilágot. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas magyar kémikus az Ózon Világnapján született 1893-ban. 

Bánk bán jellegzetes karakterét megformáló Simándy József magyar operaénekes 1916-ban szeptember 18-án látta meg a napvilágot, akárcsak Lance Armstrong az ismert amerikai kerékpár-versenyző 1971-ben. 2008-ban ezen a napon tartották meg Budapesten az Illetlenség első világnapját. Igen, ilyen is van.

Szeptemberben több ismert politikusunk is született. Így 19-én Kossuth Lajos, 21-én Gróf Széchenyi István.

De ne hagyjuk ki szeptember huszadik napját, a Gyermekek és a Takarítás Világnapját! Ekkor született Tamási Áron erdélyi magyar író, Sophia Loren olasz színésznő, és Juan Pablo Montoya kolumbiai autóversenyző is.

Szeptember 21-e az Ősz és a Béke nemzetközi világnapja, valamint olyan emberek születésnapja, mint Sinkovits Imre (Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze), Larry Hagman amerikai színész (Jockey Ewing a Dallas-ból), vagy a népszerű amerikai thriller-író Stephen King. Ennek ellenére ez nem a horror, hanem a magyar dráma napja hazánkban.

Állítólag 1692. szeptember 22-én akasztottak fel utoljára embert az USA-ban boszorkányságért. Ez persze még semmire sem garancia. Tartsuk szemmel a környezetünket! Ehhez a naphoz egy külföldi és egy magyar ismert személy születése is köthető. Michael Faraday angol fizikus, ill. Faludy György magyar költő.

1998 óta minden évben ezen a napon rendezik meg az európai autómentes napot. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, valamint a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.

Szeptember 23-a a Nemzetközi Hulladékgyűjtő Nap.

A Gellértek Szent Gellért miatt ünnepelhetik 24-én a névnapjukat, ugyanis a hajdani püspök 1046-ban ekkor halt mártírhalált, ami 2000-től a Szív Világnapja is.

A hónap huszonhatodik napja a Tiszta Hegyek Napja Magyarországon, valamint a Nyelvek Európai Napja.

Szeptember 28-a a hallássérültek világnapja, és 1817-ben ezen a napon született Tompa Mihály költőnk is.

A hónap utolsó napja Benedek Elek nagy meseírónk születésnapja, és valószínűleg ezért szeptember 30-a a népmese napja hazánkban 2005 óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!