Hírek

2015.01.27. 16:35

Múltidéző - Kétszáz vödör vizet hordtak ki a beázott áruházból

Szombathely - Beázott a Domus. Az üzletközpont munkatársai 200 vödör vizet hordtak ki az épületből, de a kár így is jelentős. A Vas Népe 1985-ös kiadásait lapozva bukkantunk erre a nem mindennapi esetre.

Kelemen Attila

A helyszín nem más, mint a mai köznyelvben az egykori bútoráruházról Domus üzletközpontnak nevezett bevásárlóközpont. 30 évvel ezelőtt csaknem 200 vödör vizet hordtak ki az alkalmazottak a Szombathely Derkovits városrészen levő, akkor még Centrum Áruházként ismert üzlethelység eladóteréből, raktárából. Az eset másnapján tíz eladó az áruház tetején jeget tört, s a jégdarabokat felhalmozta a vízelvezető nyílások köré. Majd a tetőről lecsöpögő vizet vödrökbe fogták fel, az emeleti részre felvezető lépcső korlátjára műanyag fóliát erősítettek (így védték az árut), s a lépcsőn több helyre felmosórongyokat terítettek.

Az 1976-ban a VASÉP Vállalat által épített áruház a 80-as évek elején kezdett beázni magyarázta az áldatlan viszonyok okát a korabeli cikkben Kiss György, az áruház igazgatója:

- Akkor bepereltük a vállalatot, az ügyet tárgyalta a Legfelsőbb Bíróság is, de mivel kicsúsztunk a garanciális időből, elvesztettük a pert. Kerestünk másik kivitelezőt. Egy zalaegerszegi céggel megállapodtunk, de ők utóbb elálltak a munkától. Most velük pereskedünk. Időközben megbíztuk a VASITERV-et, dolgozzák ki a tető szigetelésének technológiai tervét, s egy szekszárdi vállalat végül úgy tűnik, elvégzi majd a munkát. A központunk adott 1 millió 500 ezer forintot erre a munkára. Így várhatóan tavasszal rendbe is hozzák a tetőt.

Bal oldalon a tetőn felhalmozott jégdarabok láthatók. Jobb oldalon az áruház lépcsőjén itatják fel a tetőn át becsorgó vizet Fotó: VN-archív

Az évek során összesen mintegy húszezer forint értékű káruk keletkezett. A konfekcióosztályon farmernadrágok áztak el és több méteráru is tönkrement, s jócskán fogyott a takarítóeszköz is. Legfőképp az volt a legrosszabb, hogy nem tudtak felkészülni a beázásra, mert mindig újabb és újabb helyeken szivárgott le a víz. Készenléti ügyeletet szerveztek a csapadékosabb napokra. Ilyenkor vasárnaponként is bejárt egy-egy alkalmazott, aki kiürítette a vödröket.

Oknyomozásként a Vas Népe tudósítója járt fenn a tetőn. Több tócsát, bennük néhány centiméteres vizet látott. A tető egyenetlen volt, és a víz elnyelésére hivatott csövek nem a legmélyebb pontokon voltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!