Hírek

2017.01.09. 15:09

Mutatjuk a megszépült Savaria Múzeumot

Szombathely - Felújított homlokzat, múzeumkert, hattyúház: majdnem 500 millió forintnyi központi támogatásból kapott új külsőt a Savaria Múzeum.

Cseszkó Tamás

A januári hideg ellenére sokan voltak kíváncsiak a felújított Savaria Múzeumra. Csapláros Andrea igazgató asszony megkülönböztetett figyelemmel köszöntötte dr. Hende Csaba országgyűlési képviselőt, dr. Puskás Tivadar polgármestert, Harangozó Bertalant, a Vas Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottját, de ott voltak a város önkormányzati képviselői, a jegyző, és nem utolsó sorban a múzeum munkatársai is. Volt ok az örömre, hiszen majdnem 500 millió forint központi forrásnak köszönhetően újulhatott meg az 1908-ban épített intézmény és a hozzátartozó kert is. Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője köszöntőjében hangsúlyozta: a múlt tisztelete nélkül nincsen jövőnk, ezért is fontos, hogy a ránk bízott örökséget megőrizzük és tovább építsük, ezen munkának pedig jó példája a most elkészült beruházás.

Dr. Hende Csaba kiemelte: bármerre megyünk a városban, elődeink lábnyomán járhatunk, ezért öröm, ha a múlt örökségét méltó helyszínen, méltó módon őrizzük meg. - Erre való a múzeum, amely hatalmas gyűjteményével és kiváló szakemberekkel vállalja ezen küldetés oroszlánrészét - hangzott el. Az országgyűlési képviselő felidézte, hogy a 20. század elején épült Savaria Múzeum a Szent Márton Tervnek köszönhetően kapott támogatást a kormánytól. - A város döntése alapján, a kivitelező építők kemény munkájának köszönhetően határidőre készült el a fejlesztés, melynek köszönhetően a múzeum és a hozzá tartozó kert immáron régi fényében pompázhat. - Csak az a fa nőhet magasra, amely mélyre nyújtja gyökereit - foglalta össze a képviselő, aki szerint a múltunk ismerete nélkül nincsen jövőnk, ezért is kell forrásokat áldozni ezekre az épületekre.

Dr. Puskás Tivadar polgármester jó szokásához híven precíz adatokkal is készült, mint mondta, a Szent Márton-tervből támogatott fejlesztés csaknem 500 millió forintból valósulhatott meg. - Régen négy és félezer tárgynak adott otthont a múzeum, ma ez a szám elérte a félmilliót. - Az épület befogadja a múlt értékeit, a kertben pedig igazi közösségi teret sikerült létrehozni, amely minden városlakó hasznára válik- emelte ki a városvezető, hozzátéve, hogy Szombathely számos területen fejlődik, és 2017-ben is sok örömteli hír várható.

Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója elmondta: az elmúlt években számtalan funkcióval gyarapodott a múzeum, ráadásul egyre több gyűjtemény került az intézmény tulajdonába. - A régészeti ásatások száma is nőtt, így egyre több kinccsel gyarapodtunk, hiszen előbb-utóbb minden relikvia nálunk kap helyet - hangoztatta a vezető, hozzátéve, hogy sok minden változott és változni is fog, ám a múzeum stabil pontként megmarad, hogy megőrizze a múlt értékeit. Az igazgató szerint a fenntartó önkormányzat most felismerte azt az igazságot, miszerint a legnagyobb feladat az, hogy mindig  a jelenben kell a jövőnek építeni. Csapláros Andrea hozzátette: a múzeum 1908-as építése óta nem volt felújítás. Most a homlokzati felújításnál nemcsak színek változtak meg, hanem megváltozott az épület bejárata, a betonlépcsőt kicserélték, sőt a régi építészeti elemek, stukkók is visszakerültek a homlokzatra. Emellett a kicserélték a nyílászárókat és modernizálódott a fűtésrendszer. A nagyközönség számára pedig a legnagyobb és legszembetűnőbb változás a múzeum épületén kívül található park megújulása. A beszédeket és az ünnepélyes szalagátvágást követően a vendégek belülről is megcsodálhatták a múzeumot, mi pedig kíváncsian várjuk, hogy a felújított kert hogyan hozza el városunkba a hamisíthatatlan század eleji hangulatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!