Hírek

2009.07.22. 02:29

Művek diadala a Vasi-Hegyháton

Vasvár - Megújult épületben, bőséges programkínálattal, képzőművészeti pályázattal várja látogatóit a hegyháti kisváros Dr. Bendefy László Városi Könyvtára. Az intézmény dolgozói már gőzerővel készülnek a megyei könyvtári napra, melynek idén Vasvár ad otthont.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

Összefogás a könyvtárakért - ezt a címet viseli az az őszi programsorozat, melynek keretében évről évre életre hívják a megyei könyvtári napot. Az idei rendezvény központi témája az idősekről szól, így a vasvári szakmai programok is egytől egyig e gondolat köré szerveződnek.

A könyvtár útjára indított egy képzőművészeti pályázatot is, melynek alkotásait szeptember 11-éig várják a szervezők.

- Bármilyen technikával készült alkotást elfogadunk, a lényeg az, hogy a három megadott témakör egyikét dolgozza fel az alkotó - mondja Gyöngyösi Zsuzsanna, a könyvtár vezetője.

A szervezők a pályázók korosztályát sem kötötték ki: a lényeg, hogy az alkotások lefedjék a megadott témakörök valamelyikét. A Hegyhát valamennyi általános iskolájához is eljuttattuk pályázati felhívásunkat, de az idősebb korosztály munkáit is várjuk - hangsúlyozta a könyvtár vezetője.

A témakörök közül az első A költő hazatér - A szülőföld emlékezik címet kapta, e témakörben a Hegyhát szülöttének Nagy Gáspár verseinek illusztrációival nevezhetnek az alkotók. A képzőművészeti pályázat második témaköre A művek diadala a Hegyháton címet viseli. E témakörben az alkotó legkedvesebb olvasmányának illusztrációját készítheti el, elevenítheti meg. A harmadik témakör A mi könyvtárunk egy olyan hely..., avagy milyennek látom, szeretném látni a könyvtárunkat, címet viseli.

Az e témakörben elkészült alkotásokat intézményünk termeinek a dekorálására szeretnénk majd felhasználni - teszi hozzá Gyöngyösi Zsuzsanna.

Egy másik, ugyancsak az őszi programsorhoz kapcsolódó pályázati kiírással az időseket szólítaná meg a hegyháti kisváros könyvtára.

- Azért is tartottuk fontosnak, hogy az idősebb generáció tagjait is megszólítjuk, hiszen az idei szakmai programsor az idősek könyvtárhasználatáról szól majd - tette hozzá. E pályázat a Szépkorúak kedvenc receptjei a Hegyhátról, irodalmi idézetekkel címet viseli. A beérkezett pályamunkákból a könyvtár dolgozói egy olyan naptár és receptfüzet összeállítását tervezik, amely ötvözi az irodalmat és a Hegyhát gasztronómiáját. Erre a pályázatra szeptember 30-áig várják a jelentkezéseket. Emellett jócskán akad feladatuk a könyvtár dolgozóinak: konzorciumban elkészített pályázatuk is a megvalósítását várja, a KIHOP-2008 pályázatán informatikai eszközök beszerzésére és e-közszolgáltatási ismeretek népszerűsítésére elnyert egymillió forint felhasználása pedig már elkezdődött. Ezzel a pályázattal párhuzamosan, s annak feltételeként május 25-étől, hétfőtől megváltozott a hegyháti kisváros könyvtárának nyitvatartási ideje is. Hétfőn, szerdán, valamint pénteken meghosszabbított nyitva tartással reggel kilenc órától délután hatig várja az olvasókat. Kedden és csütörtökön továbbra is kilenctől ötig, míg szombaton nyolctól délig várja látogatóit a hegyháti kisváros Dr. Bendefy László Városi Könyvtára. Az elnyert egymillió forintból egy korszerűbb honlap készül, amely alkalmas lesz a könyvtár adatbázisának akár otthonról va- ló elérésére is, valamint az e-közigazgatási ismereteiket is szeretnék továbbadni a városlakóknak. Ehhez kapcsolódóan tanfolyamokat szerveznek, melyre várják a jelentkezőket.

Emellett megmaradtak a hagyományos hónap végi gyermekfoglalkozásaink is, melynek keretében leginkább kézműves-foglalkozásokkal várjuk a gyerekeket, a fő célunk pedig az, hogy az olvasást, a könyvtárba járást, valamint az olvasótermek használatát megismerjék és megszeressék a gyerekek - tette hozzá a hegyháti kisváros könyvtárának vezetője.

Az elkészült képzőművészeti alkotások egy része a könyvtár termeit díszíti majd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!