Hírek

2012.08.31. 15:18

Nagy a visszhangja a ballonos űrkísérletnek

Hegyhátsál - Nagy visszhangot keltett a hegyhátsáli ballonos űrkisérlet, amely fényesen sikerült. A hazai sajtó nagy terjedelemben számolt be az eseményről, a történet a netet is bejárta.

Kozma Gábor/Vas Népe

Hegyi Norbert projektvezető részletesen beszámolt a szonda készítésének körülményeiről és útjáról, ismertetve a műszaki jellemzőket is. A  Nemzeti Közlekedési Hatóság engedélyével  bíró eszköz  megtalálásának mozzanatairól  nyilatkozott lapunknak. 
- Két órával a ballon felbocsátása után elindultunk Lentibe, a nyomkövetés alapján jósolt repülési irányba  mondta.    Innét  továbbautóztunk a szécsiszigeti kilátóhoz, ahonnét a szonda jeleit szerettük volna érzékelni. Negyedórát  figyeltünk a dombtetőn, mikor 11 óra után nem sokkal megkaptuk a landolási SMS-eket, melyekben Lendva melletti koordináták álltak...  Ismét autóba szállva  Szlovénia irányába indultuk, a  helyszínre érve egy ligetet találtunk. Lánc alakzatban fésültük át a terepet, majd felfedeztük  a szondát a fejünk felett:  egy fa tetején.  Végül 45 perces  küzdelem után  szó szerint  leráztuk a  szondát. A zuhanás sebességét az ismét kinyíló ernyő szerencsére jelentősen csökkentette. Nagyon kíváncsiak voltunk a kapott képekre, ezért még a helyszínen felbontottuk a hungarocell gömböt, hogy kiolvassuk a  fényképezőgép által készített fotókat, illetve a mobiltelefon által felvett HD-videót. Láttuk, hogy a fényképezőgép az indítástól a fa első megrázásáig mindent  rögzített. A videó is jól sikerült, így  nagy volt az öröm,  beérett a munka gyümölcse - mondta el az egyetemista fiatalember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!