Hírek

2011.05.07. 16:34

Nagy Gáspár költő emlékére rúgták a bőrt

A Kossuth-díjas költőre, Nagy Gáspárra emlékeztek egykori barátai Nagytilajban szombaton. A kispályás labdarúgó emléktornán hat csapat versengett a kupáért, amely ezúttal Budakeszire került. Nagytilajon emléktáblát avattak, és fát ültettek Nagy Gáspár egykori iskolatársai.

Nagy Ildikó


Bérbaltaváron született, Nagytilajon járt iskolába, később Budakeszi lett az otthona Nagy Gáspárnak. A Kossuth-díjas költőre, aki köztudottan kedvelte a futballt, kispályás labdarúgótornán emlékeztek barátai. A tornát negyedszer rendezték meg, a korábbi mérkőzéseke Budakeszin voltak

Budakesziről két focicsapat érkezett, Bérbaltavár és Nagytilaj közös csapata Gazsifalva néven vonult pályára, de az egykori kollégák - a Hitel című folyóirat munkatársai - a hajdani pannonhalmi iskolatársak, valamint a költő emlékét ugyancsak  példaértékűen ápoló vasváriak is beneveztek a tornára.

A kupa végül a budakesziekhez került, Gazsifalva focistái a második, a vasváriak pedig a harmadik helyen végeztek.

A tiszteletbeli szövetségi kapitány, Kovács Tilda vasvári polgármester bejelentette: jövőre városuk szervezi az emléktornát.

Az emlékezés a nagytilaji temetőben, a költő sírjánál kezdődött, majd a mérkőzések után a futballpályával szemközti területen folytatódott. Az egykori nagytilaji iskolatársak egy kőre helyezett emléktáblát készíttettek, amely mellé két padot is elhelyeztek és egy juharfát is ültettek.



Dr. Petrik Béla, a Nagy Gáspár emlékét ápoló alapítvány kuratóriumának titkára is focimezbe bújt. A „kapus”a meccsek szünetében elmondta, hogy a költő bérbaltavári szülőházából olyan emlékházat szeretnének kialakítani, amelyben olvasótáborokat is tarthatnának. A fejújításhoz pályázati támogatást remélnek, ám a sikeres pályázás esetén is csak több részletben tudják felújítani a házat. Szeretnék, ha egy-két helyiség már az idén elkészülne, és a ház fogadhatna látogatókat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!