Hírek

2014.05.29. 11:30

Félmilliárdos kárt okozott Yvette a vasi erdőkben

Kőszeg - Rendkívüli károkat okozott május 15-én és 16-án az Yvette nevű ciklon a Vas megyei erdőkben. Erről ma sajtótájékoztatót tartott a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Némethy Mária

Ezer vasúti tehervagonnyi (33 ezer köbméter) kidőlt fa, több mint félmilliárd forintnyi kár. Az Yvette május 15-én és 16-án több helyen tarolt a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében lévő állami erdőkben. Két nap alatt 100 milliméter csapadék esett a területen, és a viharos, helyenként orkán erejű szél - a Kőszegi-hegységben 108 kilométerest  is mértek  óránként - együtt okozott ilyen hatalmas károkat. A viharos széldöntés elsősorban a bükkösökben, fenyvesekben és a tölgyesekben pusztított.

- A viharkár mind a négy erdészeti igazgatóságunkat érintette - mondta el Bugán József vezérigazgató. A szombathelyinél 9.613 köbméter, a szentgotthárdinál 10.360 köbméter, a sárvárinál 4.024, a vasvárinál 7.689 köbméter fa károsodott. Ezeknek majdnem 60 százaléka védett természeti terület, tehát az Őrségi Nemzeti park és a Kőszegi Tájvédelmi Körzet területén is nagymértékű lett a kár.

- A közlekedési utakról a rádőlt fákat már eltávolítottuk, azonban az erdőterületeken a kidőlt és veszélyes fák kitermelése és elszállítása hosszabb időt vesz igénybe. A kárfelmérést és az engedélyezést követően folyamatosan hajtjuk végre a szükséges fakitermelési munkákat. Emiatt is, meg amiatt is, hogy  a széldöntéses területeken az emberi jelenlét veszélyes lehet a még álló, de sérült gyökérzetű fák miatt - hiszen azok akár enyhébb szélben, vagy nagyobb eső után kidőlhetnek, balesetet okozhatnak -, az erdészet az állami erdők látogatását október 30-ig korlátozza. Az érintett erdőterületeken tartózkodni életveszélyes és tilos!  - közölte a sajtótájékoztatón Bugán József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!