Hírek

2012.07.02. 20:05

Nagy Márta vezetésével cseperedik az új generáció

Celldömölk - Másodszor adott helyet a KMKK nyári bábos tábornak, ráadásul az idén jutalomként kapta Nagy Márta Tücsök bábcsoportja a táborozást. Jöttek leendő bábosok is.

Ölbei Lívia

Nagy a nyüzsgés a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár előterében. Nagy Márta a művelődési ház utcafrontján meggypiros színházi függönyt és pálcás bábokat applikál az üvegfalra; természetesen gyerekek közreműködésével. Hadd lássa mindenki, aki erre jár, hogy benn bábosok tevékenykednek. Az idei egyhetes tábort ajándékba kapta a Tücsök bábcsoport: a Diák-Szín-Tér-délutánon bemutatott és díjazott előadásáért, NKA-támogatással. A délutáni játékos szakmai foglalkozásokon túl van például kirándulás, strandolás is.

A negyedik osztályos Hajba Sári már kipróbált „tücsök”, most éppen pálcás bábot készít: a kutyust előbb ki kell színezni, óvatosan körbevágni, elejét-hátulját összeragasztani, ügyesen a két lap közé illesztve a hurkapálcát. A 3. osztályos Deutsch Nóra „családi hagyományt” követett, amikor elszegődött a csivitelő gyerekhad közepén mindig türelmes, mindig mosolygó, mindenre odafigyelő és gyakran, pontosan dicsérő Márta nénihez: bátyja, Deutsch Máté első osztályos korában kötelezte el magát a bábozással. Az idősebbek kesztyűs bábbal bíbelődnek: ötletesnél ötletesebb törpék, manók, lány- vagy fiúalakok kerülnek ki a kezük alól. Előbb maguk megcsinálják, aztán megtanulnak bánni vele: Nagy Márta finom csuklómozdulatokkal mutatja, mi mindenre kell odafigyelni, hogy tényleg életre keljen a kesztyűbáb. Pálcás báb, kesztyűs báb, sőt: van itt paravános árnyjáték is. Az alkalmi társulás rögtön megmutatja, mire jutott a Tücsök-lakodalommal. Nagy Márta azért választotta az ismert dal dramatizálását, hogy a szünidőben ne terhelje a gyerekeket prózai szöveg megtanulásával. A táborban csak olyasmi történik, ami „a gyerekeknek jólesik”. Élvezettel vetik bele magukat a játékba: itt még a nap végén a rendrakás, a kellékek zsákba süllyesztése is annak számít. A húsz táborozó között vannak olyan gyerekek is, akik most döntik el, hogy szeptemberben csatlakoznake a bábcsoporthoz. Zolika édesanyja azt mondja, nehéz kitalálni, mi érdekli igazán a kisfiút, mindenesetre jó jel, hogy a bábos tábort maga választotta, és kedvvel látogatja a foglalkozásokat.

Vagyis az utánpótlással ezúttal sem lesz gond. Nagy Márta 32 éve vezeti a szakmailag is sikeres Tücsök bábcsoportot. Aki kisiskolásként beiratkozik, a 8. osztály befejezéséig marad. Sőt, akár vissza is térhet, hiszen van már felnőttbábcsoport is, az Ultraviolák – természetesen azt is Nagy Márta hozta létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!