Hírek

2015.09.09. 14:04

Nagy port vernek föl a vasegerszegi betonkeverő üzemből érkező kamionok

Vasegerszeg - Szárazság idején nagy a por Vasegerszegen az autóút építése miatt. A betonkeverő cég igazgatója megígérte: mindent megtesznek azért, hogy a probléma végleg megszűnjön.

Budai Dávid

Nagy melegben és szárazságban óriási port vernek föl a vasegerszegi betonkeverő üzemből érkező és oda tartó kamionok, tudtuk meg Kiss Ferenctől, aki már többször is jelezte a problémát az önkormányzat felé, mivel elmondása szerint tavaly nyár óta tart az áldatlan állapot. Vasegerszeg önkormányzata végül a beérkező panaszok hatására augusztus 14-én levelet küldött Maurer Péternek, az üzem igazgatójának, hogy a lakosság jelzése alapján a betonkeverő és a 86-os út közötti földúton a betonszállító autók nagyon nagy port kavarnak, amely beteríti a szomszédos házakat, sőt az éppen a bekötőúttal szemben lévő boltot is. A válasz aztán augusztus 17-én meg is érkezett. Ebből kiderült, hogy az üzem tisztában van a problémával, éppen ezért a szóban forgó út használatát lehetőségeikhez mérten igyekeznek minimalizálni és az esetek kilencven százalékában az épülő autóút nyomvonalán végzik a szállítást. Ettől függetlenül a panaszt jogosnak vélik, ezért azt ígérték, hogy locsolással igyekeznek megakadályozni a jövőben az út porzását.

Kiss Ferenc állítólag már többször is jelezte a problémát az önkormányzat felé, mivel elmondása szerint már tavaly nyár óta tart ez az áldatlan állapot. Fotó: Szendi Péter

Kiss Ferenc állítása szerint az ígéret ellenére nem történt változás. Azóta sem látott egyetlen locsolóautót sem, csupán egyszer történt meg, hogy egy markoló a kanalában hozott némi vizet és azt fröcskölte szét az úton, amikor a nyári forróságban már szinte elviselhetetlen volt a por. Természetesen mi is kíváncsiak voltunk a porfelhőre, amit saját szemünkkel szerettünk volna látni, de rossz időpontot választottunk, mivel ott jártunkkor egyetlen teherautó sem közlekedett a kérdéses szakaszon, ráadásul érkezésünk előtt egy órával kiadós eső is áztatta az utat. Kiss Ferenc szerint azonban legtöbbször por van, amely a műanyag nyílászárók ellenére még a csukott ablakok mellett is bejut a lakásba, amely nem csupán a kosz miatt zavaró, de véleménye szerint komoly egészségkárosító hatása is lehet. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy elkészüljön az út és nem is kíván lehetetlent, csupán azt szeretné, ha száraz időben fellocsolnák az utat.

Erre minden jel szerint nagy esély is van, mivel sikerült elérnünk Maurer Pétert, aki az elmúlt időszak esős időjárása miatt kissé csodálkozva hallgatta felvetésünket, mivel ők mostanában éppen azzal küzdöttek, hogy a sárban elakadt teherautóikat kiszabadítsák. Hozzátette: ha ez a panasz egy évvel korábban érkezik hozzájuk, azt jobban meg tudná érteni, mivel akkor valóban nagy forgalmat bonyolítottak le az említett szakaszon, mostanában azonban szinte csak a cement érkezik a falun keresztül, amely naponta mindössze egy-két teherautót jelenthet. Minden mást az épülő autóút nyomvonalán szállítanak, hiszen nekik is ez az érdekük.

Maurer Péter megemlítette: annak idején nem véletlenül választották a vasegerszegi keverőüzemet, itt látták a leginkább biztosítottnak, hogy a településen élők nyugalmát a legkisebb mértékben zavarják majd, mivel az üzem viszonylag távol esik a házaktól. Az igazgató elmondta azt is, hogy a falu önkormányzatával kölcsönösen jó viszonyt ápolnak, mindenben segítik egymást, és ahogyan a múltban, úgy a jövőben sem szeretnének gondot okozni. Éppen ezért azt az ígéretet kaptuk, hogy Maurer Péter személyesen tekinti meg a helyszínt és szükség esetén intézkedni is fog.

Mint megtudtuk, minden eszközük adott a pormentesítésre, és bízik benne, hogy a problémát sikerül orvosolniuk. Maurer Péter elmondta továbbá azt is, hogy a Hegyfalu – Csorna szakaszt jövő év szeptemberében vehetik használatba az autósok, azonban ehhez nekik már tavasszal be kell fejezniük a munkálatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!