Hírek

2014.05.22. 17:35

Nagy vizek jöhetnek

Megyei körkép - Szerencsések vagyunk, hogy nem esett több eső a vízgyűjtő területeken a múlt héten. El kell viszont gondolkodni azon, hogy mihamarabb megépüljön a dozmati víztározó Szombathely és a környező települések védelmében - ezt mondta Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója a megyében levonult árhullám kapcsán.

Farkas Eszter

Az elmúlt héten a Rábán egy közepes árhullám vonult le. Az ausztriai vízgyűjtők területére 50 milliméter csapadék esett le 14 óra alatt. A Répce és a Gyöngyös vízgyűjtője ennél nagyobb csapadékmennyiséget kapott, körülbelül 70 millimétert. Néhány nappal később a Gyöngyösre még 85 milliméter, a Répcére és a Lapincsra pedig 70 milliméter csapadék érkezett.

- Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ennél nagyobb árhullám is kialakulhatott volna a Gyöngyösön, ha az ausztriai és a lukácsházai víztározók nem csökkentenek a víz mennyiségén. Ha a lukácsházai víztározónál nem tudtuk volna felfogni a Gyöngyösön lezúduló árhullám nagy részét, ez összesen másfél millió köbméter volt, akkor valószínűleg ennél nagyobb károk is lettek volna. Minden bizonnyal Szombathelyen is kiöntések keletkeztek volna a Perint mentén - ezt Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója mondta el.

- Az Arany-patakon is nagy mennyiségű víz érkezett Szombathely felé. Azt gondolom, hogy a jövőre nézve el kellenne gondolkodni azon, hogy szükséges volna építeni a dozmati víztározót, amely Torony, Sé és Szombathely területét is védené. A globális éghajlatváltozás miatt ugyanis valószínűleg egyre gyakrabban lesznek intenzív esőzések, akár a téli időszakban is. Ezek pedig gyakoribb árhullámokat generálhatnak. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy tavaly és az idén is volt februárban áradás a vasi vízfolyásokon. Ilyen téli árhullámokat korábban nem igazán tapasztaltunk. Ezek a téli árhullámok rendkívül gyorsan vonulnak végig a folyókon - tette hozzá a vízügyi szakember, aki kiemelte azt is: tévesek azok a felvetések, amelyek szerint a megépült víztározók, és az úgymond illegális ausztriai vízszabályozások okoznának egyre nagyobb árvizeket.

- Ausztria és Magyarország között létezik egy határvízi egyezmény, amely szerint minden olyan szabályozási tevékenységhez, amely a mi vizeinket is érinti, a magyar vízügy beleegyezése kell. Az utóbbi időben semmi olyan nem történt, ami rontaná hazánkban az árvízi helyzetet, viszont a megépült víztározók inkább visszatartottak némi vízmennyiséget - fűzte hozzá Gaál Róbert.

- A Répce áradásával kapcsolatban a góri víztározó most nagy segítséget jelentett, amelyben kétmillió köbméter vizet tartottunk vissza. A tározó megépülése óta ez volt a legnagyobb vízmennyiség. Ha nincs a víztározó, akkor ez az áradás veszélyeztette volna az alsóbb településeket és Répcelakot is - emelte ki az igazgató.

- Mivel egyre nagyobb esőkre és áradásokra számíthatunk, ezért érdemes gondolkodni a megoldásokon. Várjuk a pályázatokat, és szeretnénk 16 záportározót kiépíteni - tette hozzá Gaál Róbert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!