Hírek

2009.11.18. 17:48

Nagycsaládosoknak segített az egyházmegyei karitász

Tavaly 1,4 millió forintot adományoztak olvasóink az egyházmegyei karitásznak. Ezt a gyerekek nardai táboroztatására és a nagycsaládosok döbörhegyi nyaralására fordították.

Némethy Mária

Az Európai Unió élelmiszerprogramjának segítségével 12 millió forintnyi lisztet, cukrot, száraztésztát oszt szét Vas megyében a karitász. Ez a szegényeket segítő egyik programja. Egy másik: lapunkkal együttműködve Erzsébet-nap körül csekken kérik olvasóink támogatását. Mire fordították a tavaly befolyt pénzt?

A Vas Népével közös akciónkban 1 millió 400 ezer forintot kaptunk a lap olvasóitól. Hálásan köszönjük  közölte Tuczainé Régvári Marietta, a karitász  igazgatója. 

Nardán, a karitász napközis táborában 500 gyermek nyaralt az idén. Dr. Veres András püspök úr, a kuratórium elnöke javasolta: 700 ezer forintot a rászoruló gyerekek ingyenes táboroztatására fordítsunk. Így is lett.  A válság miatt ugyanis több szülő még a csekély hozzájárulást sem tudta volna kifizetni. A plébániai karitászok is segítettek. Friss túrót, tejfölt, süteményeket, gyümölcsöt kaptunk, így igazi falusi nyaraláson vehetett részt az a félezer gyermek.

A tavaly csekken befizetett  pénz másik felét nagycsaládok nyaralására fordították. Döbörhegyen, a karitász falusi házában 16 család tölthetett el egy-egy hetet.

Olyan családok jöttek, akik még sehol sem nyaraltak. Ha egy gyerekük a szombathelyi Tófürdőre bejut nyáron, nagy szó. Nyaralásra nem telik meséli Tuczainé Régvári Marietta.  

Felújítottuk és felszereltük a házban a konyhát, a fürdőszobát, Ausztriából és Németországból kaptunk napozóágyakat, 12 kerékpárt. Két kilométerre a döröskei, négyre a gersekaráti tó, így ezek a 4-5-6 gyermekes családok rendkívül jól érezték magukat. Ráadásként ott volt a közelben Erzsike néni, a gondnokasszony, aki a falusi idillt még megtoldotta friss zöldségekkel, hullott almából készült pitékkel. A tavaly ültetett gyümölcsfáink közül néhány termett is már.

Mire fordítja a karitász az idén befolyó adományokat? A család értékeit és minden klasszikus emberi értéket a középpontba helyezünk a kiemelt nyári programjainkban, ehhez kérjük a segítő támogatásokat  mondja a karitász igazgatója.

Nardán együtt szeretnének a plébániák családcsoportjaival és cserkészcsapatokkal nyaralni. Íjászkodnak, lovagolnak ott évek óta a gyerekek, de mivel  60 százalékuk csonkacsaládban nő fel, így az apa-képüket igyekeznek  fejleszteni. A cserkészektől pedig a környezet védelmét, a természet elkötelezett szeretetét, a túlélés stratégiáit tanulhatják el majd tőlük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!