Hírek

2011.05.15. 18:41

Nakba: összetűzések Izrael határain, halálos áldozatok

Összetűzések voltak az izraeli rendfenntartó erők és palesztin tüntetők között Izrael határain vasárnap, amikor palesztin tüntetők megemlékeztek nemzeti katasztrófájukról, a nakbáról, ahogy Izrael állam 1948-as megalakulását nevezik. Az incidensekben legalább 12 palesztin meghalt, és csaknem kétszáz megsebesült.

MTI

Pénteken kezdődött el a palesztinok gyűléseinek sorozata, amelyeken minden évben megemlékeznek arról, hogy Izrael állam megalakulásakor kirobbant háborúban 760 ezer palesztin kényszerült elmenekülni az előrenyomuló zsidó erők elől vagy űzetett ki otthonából.

Izraeli katonák vasárnap tüzet nyitottak palesztinokra a megszállt Golán-fennsíkon, a libanoni határon és a Gázai övezet határán, hogy megakadályozzák a tüntetőket az izraeli területre való behatolásban. Évek óta nem voltak ilyen súlyos összetűzések egyik helyszínen sem, sőt a Golánon ezt megelőzően több évtizeden át nyugalom volt.

Több tucat, Szíriában élő palesztin tüntető behatolt az Izrael által megszállva tartott Golán-fennsíkra. Izraeli és szíriai médiajelentések szerint izraeli katonák lelőttek közülük két embert, további négyet pedig súlyosan megsebesítettek.

Izraeli határőrök legalább tíz tüntetőt lőttek le, akik át akartak törni a libanoni határon, és legalább százat megsebesítettek. Több ezer palesztin utazott a libanoni Bekaa-völgyből autóbuszokon Marún ar-Rasz határ menti településhez, hogy ott tüntessen. A libanoni hadsereg katonái már előzőleg sorfalat alkottak ott, de ezt kordont több fiatal palesztin áttörte. A katonák figyelmeztető lövéseket adtak le. Ezután néhány fiatal köveket dobált az izraeli határőrök felé, akik előbb szintén figyelmeztető lövéseket adtak le, majd a tömeg felé lőttek - közölték libanoni biztonsági források.

Az izraeli hadsereg szóvivője elismerte, hogy a határőrök tüzet nyitottak tüntető libanoniak nagy tömegére, amely megrongálta a határkerítést. Hozzátette: megsebesítettek "több tucatnyi tüntetőt", a kődobáló palesztinok viszont megsebesítettek 13 izraeli határőrt.

Tüzet nyitottak izraeli katonák palesztin tüntetőkre a Hamász radikális palesztin szervezet által ellenőrzött Gázai övezet és Izrael határán lévő erezi átkelőnél is, amelyet mintegy ezer palesztin tüntető közelített meg. Nyolcvankét tüntető megsebesült.

Szintén több száz palesztin gyűlt össze tüntetésre Jordániában, az izraeli határhoz közeli egyik faluban, de a rendőrség könnygáz bevetésével feloszlatta a tömeget. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az összetűzésekre reagálva figyelmeztetett, hogy Izrael eltökélt határai és szuverenitása megvédésében. "Utasítást adtam a hadseregnek, hogy maximális visszafogottsággal, de akadályozzák meg határaink megsértését" - jelentette ki. Ezek a tüntetések "nem csak a 1967-ben kialakult határaink elleni támadások, hanem egyúttal Izrael létének megkérdőjelezése is" - tette hozzá, utalva az 1967-ben megszállt Ciszjordániára, Gázai övezetre, Kelet-Jeruzsálemre és Golán-fennsíkra.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője útján Damaszkuszt tette felelőssé a tüntetők goláni behatolásáért, és "nagyon súlyos cselekménynek" minősítette azt. "A szíriai hatalom azért szervezte meg ezt az erőszakos tüntetést, hogy megpróbálja elterelni a világ figyelmét arról, ami a szíriai városokban történik" - szögezte le Avital Leibovic alezredes közleményében, utalva a szíriai tüntetések véres elfojtására. A hadsereg szóvivőinek vezetője, Joav Mordeháj dandártábornok pedig iráni provokációnak nevezte mind a szíriai, mind a libanoni határon történteket. 
 
Damaszkusz viszont Izraelt támadta amiatt, hogy katonái rálőttek a tüntetőkre. "Határozottan elítéljük Izrael több halálos, illetve sebesült áldozatot követelő bűnös cselekedeteit, amelyeket népünk ellen követett el a Golán-fennsíkon, Palesztinában és Libanon déli részén. Izraelnek kell vállalnia minden felelősséget ezekért a cselekedetekért" - olvasható a szíriai külügyminisztérium közleményében.
 
A Hezbollah libanoni síita mozgalom elítélte "a fegyvertelen civilek elleni izraeli agressziót", "az emberi jogok súlyos megsértésének" minősítette azt.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!