Hírek

2012.07.19. 06:52

Navracsics: nincs lehetőség a halálbüntetés visszaállítására!

Budapest - Felül kell vizsgálni a büntetés-végrehajtásra vonatkozó szabályozást Navracsics Tibor szerint; a közigazgatási és igazságügyi miniszter ezt a Pécsen meggyilkolt rendőrségi pszichológus esetével kapcsolatban jelentette ki a TV2-nek. A tárcavezető szerint nincs lehetőség a halálbüntetés visszaállítására.

MTI

Az eddigieknél is szigorúbb szankciókra van szükség, és nagyobb szabadságot kell adni a rendőrségnek az előállításhoz, vagyis ha valaki a kiszabott időben nem jelenik meg a büntetés-végrehajtási intézetben, akkor azt minél hamarabb be lehessen oda szállítani - közölte a miniszterelnök-helyettes csütörtökön a TV2 Mokka című műsorában arra a felvetésre, hogy a Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolásával gyanúsított P. Lászlónak a gyilkosság idején börtönben kellett volna lennie.
   
Az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán azt közölte, hogy a rendőrség Bándy Kata meggyilkolásának időpontja előtt nem intézkedhetett P. László elzárásáról annak korábbi szabálysértési ügyeiben, mivel az elővezetés elrendelésére a határidő akkor még nem járt le.
   
Navracsics Tibor azt is mondta a műsorban - a romákkal szembeni, a gyilkossággal kapcsolatban kialakult ellenérzésekre reagálva -, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy egyedi esetek miatt csoportokat ne érjen hátrány.
   
Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz-frakcióban helyet foglaló kisgazda képviselők az elmúlt napok eseményei miatt szükségesnek tartják a halálbüntetés visszaállítását, a miniszter hangsúlyozta, nehéz kérdésről van szó, de sem nemzetközi kötelezettségek, sem pedig etikai megfontolások miatt nincs erre lehetőség. Megjegyezte, a tényleges életfogytiglan legalább ilyen súlyos büntetés lehet.
   
A tárcavezető hangot adott azon véleményének is, hogy ma az emberek elégedetlenek a büntető ítélkezés szigorával, ezért is tartalmaz szigorúbb büntetési tételeket az új büntető törvénykönyv, de úgy véli, a közvélemény elvárásai is "afelé tolják el a bíróságok ítélkezési tevékenységét, hogy (...) általában azokat a körülményeket, amelyek egy-egy bűncselekménynél a brutalitást jelenítik meg, hangsúlyosabban veszik figyelembe". Navracsics Tibor igennel válaszolt arra a kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy súlyos bűncselekményeknél olyan ítéletek születhetnek a közeljövőben, amelyek tükrözik a társadalom elvárását. Megjegyezte ugyanakkor, hogy eddig is születtek ilyen döntések.
   
A leányfalui ír gázoló ügyében a miniszterelnök-helyettes arról beszélt: a cél az, hogy elkövetett bűncselekmény ne maradjon büntetlenül. Meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a 2000-ben Leányfalun két kisgyermeket halálra gázoló ír Francis Ciarán Tobin akár egy írországi börtönben, de letöltse büntetését - jelentette ki.
   
Navracsics Tibort faggatták az IMF/EU-tárgyalásokról is, amelyről kifejtette: eddig a feltételekről, a hitelfajtákról, a magyar gazdaság állapotáról volt szó a budapesti - mint fogalmazott - tájékozódó jellegű egyeztetéseken. Arra a kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy "egy egészen újfajta csomagot kap" Magyarország, azt válaszolta: "nem tudom, én ehhez nem értek, elképzelhető". Nem segélyre, hanem tartalékra van szükségünk - mondta.
   
A megállapodást minél hamarabb, a tervek szerint ősszel szeretné megkötni a magyar kormány, de anélkül, hogy "ezzel lényeges magyar érdeket feladnánk". Ingatlanadó és vagyonadó nem, egykulcsos adó viszont továbbra is lesz - idézte Navracsics a kabinet álláspontját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!