Hírek

2014.07.18. 16:22

Négy évre megvan a koncepció

Szombathely – A Vas Megyei Közgyűlés a nyár előtt pénteken utoljára ült össze Kovács Ferenc megyei elnök vezetésével. Az ülésen elfogadták a megye területfejlesztési koncepcióját.

Peltzer Géza

Péntek délelőtt a nyári szünet előtt utoljára ült össze Vas Megyei Közgyűlése. A napirendi pontok tárgyalása előtt okleveleket adtak át azoknak a vasi borosgazdáknak, akik jól szerepeltek az Alpok-Adria Szövetség nemrég megrendezett borversenyén. A megmérettetésen a megye hét borászatának 14 nedűje szerepelt, a legnagyobb sikert a kőszegi Láng-pincészet érte el, ugyanis elnyerte a nemzetközi verseny legjobb vörösborának járó díjat 2012-es zweigeltjével. Láng Józsefen kívül azonban még számos vasi borász teljesítményét díjazta a megyei közgyűlés teljesítményéért. A borászok helyben átvették elismeréseiket.  Az érdemi munkára áttérve a közgyűlés elfogadta az őszi önkormányzati választások területi választási bizottságainak tagjaira tett javaslatokat, majd azonnal fel is eskették az ülésen megjelent bizottsági tagokat.

A közgyűlés elfogadta a Vas Megyei Területfejlesztési Koncepcióját annak ellenére, hogy Fehér László (MSZP) és Rába Kálmán (Jobbik) kritikai megjegyzéseket tettek a koncepcióra, illetve az annak elkészülését megelőző konzultációs fórumokra. Fehér László már azok a pénzek iránt érdeklődött, amelyek a következő, 2020-ig tartó uniós ciklusban érkezhetnek a megyébe, Rába Kálmán viszont azt hangsúlyozta, hogy nem lenne szabad uniós rabszolgákká válniuk a vasi munkavállalóknak.

Kovács Ferenc elnök igyekezett megnyugtatni a kétkedőket azzal, hogy a koncepció még nem stratégia, és a három megyei munkacsoportnak remélhetőleg sikerül majd megtalálniuk azokat a társadalmi konszenzusokat az összegyűjtött ajánlások alapján, amelyek a végső megoldáshoz vezetnek. A közgyűlés beszámolót hallgatott meg és fogadott el a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tevékenységéről, majd hatályon kívül helyeztek néhány önkormányzati rendeletet. Megszavazták azt az előterjesztést is, mely szerint a megyei önkormányzat a központi költségvetésnél pályázatot ad be tartalék létesítésére. A zárt ülésen elismerő okleveleket adtak át. Vas Megye Önkormányzata legközelebb szeptemberbe ülésezik majd – jelentették be az ülés végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!