Hírek

2017.04.01. 18:59

Negyven éve segítenek – Ünnepelt a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesülete

Szombathely – Szombaton, megalakulásának negyvenedik évfordulóján ünnepi közgyűlést tartott a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesülete a Tóvendéglőben.

Vadas Krisztina

A Mozgássérültek Vas Megyei Egyesülete 1977. április 1-jén alakult, az országban elsőként itt jött létre ilyen érdekvédelmi és segítő szervezet. A kezdetekkor 63 ember csatlakozott, jelenleg 2130 tagja van megyeszerte az egyesületnek, az alapító tagok közül már csak 15-en élnek.  Több helyi csoport is működik Vas megyében: Szombathelyen, Celldömölkön, Körmenden, Sárváron, Szentgotthárdon, Vasváron és Kőszegen is.

Az ünnepi közgyűlés kezdetén Marton Ferenc, a Vas megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte a jelenlévőket.

Kiemelte: ritka az olyan civil szervezet, amely ilyen hosszú időn át működik. - 1977-ben még nem volt akkora szolidaritás a társadalomban, hogy elfogadják az átlagostól eltérő polgárokat. Ezt a csoportot a közös érdekképviselet igénye hozta létre, és a tagok élére tudtak állni egy szelíd, mégis következetes harcnak. Akkoriban még nem volt emberi méltósághoz való jog, esélyegyenlőség. Mégis akadt egy maroknyi ember, akik szakmát alkottak arra, hogy egyenrangúnak számítsanak a mozgáskorlátozottak is. Ez a küzdelem még nem ért véget, de eddig sem volt eredménytelen – hangsúlyozta Marton Ferenc, majd oklevéllel köszönte meg Oláh Jánosnénak, az egyesület elnökének az egyesület munkáját.

Koczka Tibor szociális ügyekért felelős alpolgármester is részt vett az ünnepségen. – Jó tartozni valahová, főleg egy olyan közösséghez, ahol segítséget kaphatunk a mindennapokhoz. Itt a tagok egymást támogatják. Egy remény nélküli világ maga pokol, ez az egyesület pedig biztosítja a fényt, a remény a mozgássérültek számára – emelte ki beszédében. A szombathelyi önkormányzat nevében ő is oklevéllel köszönte meg a negyven éves munkájukat.

Oláh Jánosné hozzátette: minden szervezet egy fontos felismerésből születik. Az egyesület feladata, hogy gondot viseljenek másokra, a legnagyobb empátiával legyenek a sérült embertársak felé, és másokat is erre tanítsanak. Hiszen mindent el lehet érni, csak akarni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!