Hírek

2015.01.06. 10:10

Negyvenmillió forintból épült 1980-ban a Rákóczi úti gyáregység

Szombathely - A Rákóczi úton 1980-ban új szolgáltató telepet építettek a VASÉP az ÉGÁZ szombathelyi gyáregységének megbízásából.

Kelemen Attila

A munkákat 1978-ban kezdték el, miután a területen két gáztároló tartályt, valamint több kemencét lebontottak. Harmincöt évvel ezelőtt negyvenmillió forintba került az új létesítmény, az átadásra még abban az évben, novemberben sor került.

A VASÉP némi lemaradásban volt 1980 januárjában, ám november végére át tudták adni a létesítményt.

A gyáregység vezetője a korabeli Vas Népe oknyomozó cikkében elmondta, hogy az új telep lehetővé teszi több, a városban szétszórtan működő egység megszüntetését. Így a Rákóczi útra költözött a Kiskar utcai propán-bután részleg, a Derkovits városrészen lévő hibafelvevő állomás, valamint a Vöröshadsereg (ma 11-es Huszár-út) úti központ. Bezárták a kámoni gáztároló telepet is. Ugyanakkor a szőllősi propán-bután részleg megmarad. A különböző egységek összevonásával nagyban javult a gyáregység háromszáz dolgozójának szociális körülménye: az épülő telepen a szolgáltató részlegek mellett öltözőt, fürdőt, éttermet, könyvtárat, korszerű irodaépületeket, orvosi rendelőt, valamint gázkészülék bemutatótermet is kialakítottak. Megvalósíthatták a régi tervüket, az URH irányító és ellenőrző rendszer kiépítését. Mindemellett még négy szolgálati lakást is emeltek a Rákóczi úton. Egyedül az 1954-ben épített raktár maradt érintetlen a területen, kisebb felújítás után betölthette régi funkcióját.

A szolgáltató telep főépületének a Rákóczi út felőli frontoldala látható. Fotó: VN-archív

A gyáregység tehát közel került a belvároshoz, a dolgozók munkakörülményei nagyot változtak. Mindez elősegítette a szolgáltatások színvonalának emelését, a gyors és hatékony hibafelderítést és elhárítást a város gázvezeték hálózatában. Az ÉGÁZ szombathelyi egysége ugyanakkor nem csak szombathelyi, hanem megyei feladatokat is ellátott. Az új szolgáltató telepről látták el vezetékes gázzal a 15 ezer városi lakóépületet és az intézményeket, valamint a megye 64 ezer fogyasztóját, akik palackos gázt használtak. Az új létesítmény átadásával mindenesetre új fejezet kezdődött a gyáregység életében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!