Hírek

2015.11.24. 12:41

Nehezített pályán - Fogyatékkal élő társaik „bőrébe bújtak” a szombathelyi egyetemisták

Évről évre nő a fogyatékkal élő diákok aránya a Savaria Egyetemi Központban (SEK), számuk eléri a hatvanat. Az intézmény egyre többet tesz azért, hogy a hétköznapjaikat megkönnyítse. Most az ép hallgatóknak szerveztek érzékenyítő tréninget.

Azért gyülekeztek a hallgatók kedden délelőtt a SEK Berzsenyi téri épületében, hogy kipróbálják, mennyire nehéz kerekes székkel közlekedni a folyosón, mennyire bonyolult szendvicset készíteni, vizet önteni vagy krumplit hámozni bekötött szemmel. Fogyatékkal élő társaiknak mindez nap mint nap problémát okoz, de nem könnyű elképzelni, hogyan küzdenek meg ezekkel. Az intézmény most először szervezett kétnapos érzékenyítő tréninget az egyetem diákjainak, és országszerte sem sok példa akadt még erre.

Katona Attila nyitotta meg az esélykiegyenlítő napot.

- A megváltozott élethelyzeteket imitáljuk ezen a foglalkozáson, azt, hogy egy látássérült hogyan ismeri fel a pénzt, hogyan vásárol automatából, hogyan készít ételt magának. Ki lehet próbálni, hogyan közlekedik egy kerekes székes, miként küzd meg a rámpával - mesélte a programon dr. Pólay Veronika főiskolai docens, aki ötödik éve végzi a fogyatékosügyi koordinátori teendőket. Mint elmondta, normatív támogatást kap ilyen célokra az egyetem. A mostani tréningen két érintett, a látássérült Horváth Niki és Lili kutyája, valamint a mozgássérült Egyed Orsolya is megjelent, akik tapasztalataikkal, tanácsaikkal segítették a résztvevőket. Mindkét fiatalnak megadatott, hogy az egyetemen tanulhasson, de sorstársaiknak nem volt mindig lehetőségük erre. A rendszerváltás előtti évtizedekben a felsőoktatásban tanulók csak ritkán találkoztak fogyatékossággal élő kortársaikkal, az együtt tanulásra pedig esélyük sem volt. Mindez azóta gyökeresen megváltozott.

- Az 1990-es évektől, de különösen Magyarország európai uniós csatlakozása óta fontos kérdéssé vált a társadalomban az esélyegyenlőség megadása mindazoknak, akik valamilyen hátránnyal küszködnek - fogalmazott a megnyitón dr. Katona Attila, a pedagógusképző kar dékánhelyettese. Megtudtuk még: az egyetem vezetése azt tervezi, hogy a jövőben kialakít egy akadálymentes mosdót az intézmény D épületében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!