Hírek

2015.01.21. 10:19

Nem az ördög műve - Elvesznek a gyerekek a virtuális világokban?

Szombathely – A gyerekeket fenyegető egyik legnagyobb veszély, hogy beszippantja őket a virtuális világ. Hogyan hat a technika világa a mai emberre? Hogyan védekezhetünk? Mit tanítsunk az utódainknak?

Merklin Tímea

A mediális veszély akkor áll fenn – Gerald Hüther, közismert német agykutató szerint –, ha a gyerekek csak a digitális médián keresztül élik meg a kötődés, a valahova tartozás élményét, és ebben a világban akarnak teljesíteni, itt élik meg szabadságukat, vagyis ebből építik fel énképüket. Az igazi identitás nem a számítógépes játékok hősével való azonosulásból származik. Csakhogy sok mai gyerek nem talál igazi, számára való feladatokat, hol és hogyan teljesítsen. Ebbe a hiányba lép be a számítógép, és teremt egy új valóságot. Azok a szülők, akik távol-, ki- és lemaradnak mindettől, jobbára hagyják, hogy a gyerek ezekben létezzen, nem tudnak a jelenséggel mit kezdeni. Leválasztani a felnövekvő generációt a gépekről nem lehet. De akkor hogy tanulhatnak meg a hús-vér valóságban is élni? Nem lehet lemondani a gyerekek életkorának megfelelő fejlesztéséről, a feladatok, a kihívások felkínálásáról, a beszélgetésekről, a közös élményekről, a közös problémamegoldásról. Az agykutató felhívja a figyelmet, hogy nem az erős, életvidám, jó kapcsolatteremtő képességgel rendelkező, közösségében kalandokat átélő, nyitott, kíváncsi, kreatív gyerekek lesznek számítógépfüggők. Ők a technikát annak tekintik, ami: kiváló, gyors és hatékony segédeszköznek. Nem hiszik azt, hogy a világ a gombok nyomogatásának megfelelően működik, kevésbé bizonytalanok, kevésbé szorongnak.

A Szombathelyi Waldorf Iskola háromnapos konferenciát rendez a témában: az informatikai és a médiaeszközök használatáról, az emberre gyakorolt hatásairól.

- A Waldorf iskolákban is probléma – ahogy más iskolákban is –, hogyan viszonyuljunk a technikai eszközökhöz, hozzuk-e be órára, mikortól? A gyerekek életében jelen van a számítógép, megváltozott a fizikai- és lelkiállapotuk. Vagy másfajta tanítás kell vagy a technika lehetetlenné teszi a tanítást. Arról szeretnénk együtt gondolkodni, hol kell határt szabni - mondta G. Ekler Ágnes gimnáziumi Waldorf tanár, aki drámát, irodalmat és filozófiát tanít. - Azt látjuk, hogy a szülők is tanácstalanok, nem is gondolnak arra, hogy lépni kellene. Nekik is szeretnénk fogódzókat adni, hogy mihez engedjük hozzá a gyerekeket, mihez ne. A célunk, hogy tudatosságot ébresszünk. A határtalan lelkesedés sem jó, hogy megszállottan haladjunk a korral, de a teljes elzárkózás sem. A megoldás középen lehet: használjuk a technikát, hiszen nem az ördög műve, de gondoljuk meg, hogyan. Amikor valamit nem tudatosan csinálunk, az biztos, nem jó út. Gondoljuk át: illik-e a karácsonyfa alá a laptop, jó ajándék-e, vagy ez ugyanúgy szükséges, mint a gyerek cipője?

Olyan felnőtteket látnak maguk körül a gyerekek, akik bizonytalanok, nincsenek megfontolt válaszaik ezekre a kérdésekre. Miközben tény, hogy a környezetünk már nem fű, fa meg virág, vagyis nem a természet, hanem 90 százalékban gépek vesznek körül minket, amiket mi teremtettünk - belebabrálva a teremtésbe. Ezt a világot is meg kell ismerni, hogy a gyerekek is biztonságban érezhessék magukat benne.

A konferencia vendége lesz dr. Silke Schwarz, aki arról beszél, hogyan hatnak az informatikai eszközök az ember egészségére? Miként teremthető egyensúly ezek használatában? Itt lesz Gyuricza László, aki a Kép és képzetalkotás az emberi fejlődésben címmel tart előadást. Frisch Mihály pedig „Segítség! Gépember lettem!” című január 30-án elhangzó előadásához február 1-jén egy másikat fűz „A jövő reménysége. Van-e recept a gyógyuláshoz?” címmel.

Frisch Mihály tulajdonképpen „Ébresztő”-t fúj: nem lehet szemet hunyni és elszunyókálni, aludni a fejlődés helyett. Meg kell ismerni az ember alkotta technika világának törvényszerűségeit, hogy tájékozódni tudjunk benne, hogy dönteni tudjunk, mi kell belőle, mi nem, hogy szétválogathassuk, mi a jó, mi a rossz, hiszen a természet ismerete nélkül sem lehet élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!