Hírek

2015.11.19. 11:19

"Nem érzem magam bűnösnek" - mondta a férfi, aki hat napig élt halott anyjával

Szombathely, Torony – Tanúkat hallgattak meg, és válaszolt a vádlott is a kérdésekre csütörtökön, amikor elkezdődött a büntetőügy tárgyalása. A toronyi férfit segítségnyújtás halált okozó elmulasztása miatt vonják felelősségre.

Bakos Ágnes

Az idős asszony elesett az otthonában, tavaly, november 11-én. A magatehetetlen nőt a fia és annak ivócimborája fektette ágyba, de orvost, mentőt nem hívtak. Sem akkor, sem később. Az asszony a vádirat szerint kilenc napig szenvedett, mielőtt meghalt.

A fia azt állította: rendszeresen fölkelt az anyja és egy szóval sem mondta, hogy fájdalmai lennének. Szedte a napi hat-hét fájdalomcsillapítót, ahogy az elesése előtt is. Korábban „képzelt beteg” volt az anyja – így fogalmazott a vádlott a tárgyaláson. – Minden nap panaszkodott, ha mindet komolyan vettem volna, minden nap mentőt hívhattam volna hozzá – mondta a férfi.

fotó: Bakos Ági

Az idős nő halála a combcsonttörés, az emiatt bekövetkezett zsírembolizáció, továbbá traumás sokk okozta légzési és keringési elégtelenség folytán állt be – ezt állapította meg a vizsgálat.

A szakértők nem tudtak jelen lenni a csütörtöki tárgyaláson. Dr. Tóth András bíró idézte az orvosszakértőt, aki szerint lehetetlen, hogy nem jelzett fájdalmat az asszony, és az is elképzelhetetlen, hogy felkelt az ágyából.

A férfi vezette a közös háztartást. Azt mondta, rendszeresen főzött az anyjának – ehhez képest a konyhájukban csak lisztet találtak és penészes edényeket.

Éppen egy éve, a kocsmából hazaérve vette észre a férfi, hogy az anyja már nem él, kilenc nappal azután, hogy elesett.

A férfi nem szólt senkinek. Ivott. Aztán másnap is.

Azt vallotta: tudja, hogy orvost kellett volna hívnia, de nem tudta a telefonszámát.

– Minden nap arra gondoltam, hogy majd holnap szólok valakinek – ezt mondta a tárgyaláson.

Mindennap lerészegedett – mint vallotta, 1982 óta rendszeresen, napi szinten italozik.

Az ízületeire ment a részegség: pár napig nem tudott felkelni. Amikor jobban lett, akkor engedte be az ismerősét a házba. Az ismerős felfedezte a holttestet és értesítette a háziorvost.

Az idős asszony túlélhette volna a sérüléseit, ha rövid időn belül szakszerű ellátást kap – de a halála előtt már egy évvel sem látta orvos.

– Nem érzem magam bűnösnek – ezt mondta a férfi.

Büntetlen előéletű, már közmunkásként dolgozik, szabadlábon védekezik.

Az ügyben 2016 februárjában várható ítélet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!