Hírek

2015.12.11. 14:16

Nem gyerekrablás volt - Bonyolult a Szombathelyről elvitt kisfiú ügye (frissítve)

Nem gyermekrablás miatt indult nyomozás, tudtuk meg Vassné Dr. Szele Adriennétől, a Vas Megyei Főügyészség szóvivőjétől, hiszen erről csak akkor lehetne szó, ha az elkövető a szabadon bocsátást egy követelés teljesítésétől tenné függővé, például pénzt kérne.

Budai Dávid

Itt azonban erről nem volt szó. A rendőrség éppen ezért „csak" súlyos testi sértés miatt rendelt el nyomozást, de egyidejűleg vizsgálja azt is, hogy más bűncselekmény gyanúja megállapítható-e. A nyomozás érdekeire való tekintettel arra vonatkozó információt nem kaptunk, hogy tudnak-e a hatóságok Patrick Royer és a kisfiú hollétéről. Megtudtuk: sok kérdés van még nyitva. Így például a nyomozás feladata tisztázni, hogy a két ország bíróságai hogyan rendelkeztek a gyermek feletti szülői felügyelet gyakorlásáról.

Más forrásból úgy tudjuk, hogy a Szombathelyi Járásbíróságon már egy ideje folyamatban van az anya által kezdeményezett polgári peres eljárás Varró Leon Bálint elhelyezésének ügyében, ám jogerős érdemi döntés még nem született. Határozatok viszont igen - köztük előzetesen végrehajtható, ideiglenes intézkedés is -, ám mivel ezek ellen fellebbeztek (feltehetően a fiú édesapja), az ügy egyes részletei - a másodfokon eljáró Szombathelyi Törvényszék után - a Győri Ítélőtáblán, illetve a Kúrián vannak.

Információink szerint a kisfiú elhelyezésével kapcsolatban Franciaországban is folyamatban van peres eljárás, ott azonban fordított a helyzet: ott az apa a felperes, és ott az első-, majd másodfokon eljáró bíróság döntése elleni fellebbezést követően az úgynevezett Semmítőszék új eljárást rendelt el.

Jogerős döntés tehát egyik országban sem született Varró Leon Bálint ügyében, mint ahogy egyelőre azt sem lehet tudni, hogy melyik ország bírósága járhat el a francia apától, magyar anyától született gyermek elhelyezése ügyében.

Mint ismeretes, Varró Leon Bálintot kedden délután francia állampolgárságú édesapja, Patrick Royer vitte magával Szombathelyről, és mivel akkor bántalmazta a gyermek anyját, súlyos testi sértés miatt indult ellene büntetőeljárás. A férfi azóta egy, a kisfiúval közös fotót is posztolt a Facebook-on "Free!" címmel.

Ezzel az autóval vihette el a kisfiút a francia férfi

Fotó: Bakos Ágnes

Sikerült képet készítenünk arról a bézs színű Mercédeszről, amelyet a feltételezések szerint Patrick Royer bérelt egy nappal azelőtt, hogy magával vitte volna a kisfiút. Úgy tudjuk, a francia állampolgárságú férfi saját autójával hagyta el a várost, és a bérelt autót egy parkolóban hagyta. A képen jól látszik, ahogy éppen rendőrök vizsgálják át a szombathelyi Joskar-Ola lakótelep parkolójában hagyott autót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!