Hírek

2014.04.26. 17:49

A medve hagymája

Táplánszentkereszt - Nincs még egy olyan település, amelynek központjában természetes „medvehagyma-ültetvény” volna - kivéve Táplánszentkeresztet. A medvehagyma virágzását ötödször ünnepelték meg.

Ölbei Lívia

Egyre népszerűbb a medvehagyma, amely főleg a Zselicben és a Mecsekben lelhető föl nagy, összefüggő területeken. De van egy kicsi vasi település, amely olyan szerencsés, hogy pont a közepén, a művelődési ház melletti parkban minden tavasszal kivirágzik a természet adta medvehagyma-ültetvény. Az apró fehér csillagokhoz hasonló virágok a szépség megtestesítői, maga a medvehagyma azonban (amely nevét onnan kapta, hogy szeretik a medvék – meg a vaddisznók is) a táplálkozásban is nagy szerephez jut. Nemcsak jó, hanem sokféle bajt (gyomorbántalmak, magas vérnyomás stb.) is orvosol. Levele a gyöngyvirágéhoz hasonlít, illata a fokhagymáé, ahogy felhasználási módozatai is. És éppen az illat segít, hogy a medvehagyma levelét (amely fogyasztható) össze ne keverjük a gyöngyvirágéval, amely viszont mérgező, nagy bajok okozója lehet. Aki ellátogatott szombaton a táplánszentkereszti medvehagyma-virágzás ünnepére, még sok hasznos információhoz juthatott a medvehagymáról. De volt sok más is, a filmvetítéstől és a kézművességtől a koncerteken át a színházi előadásig és a medvehagymás ételek kóstolójáig. (A szintén szombaton fölavatott Szent Márton-pihenőhelyen, Szombathely és Ják között ugyancsak medvehagymás pogácsával várták a vendégeket.) A táplánszentkereszti művelődési ház öt éve fedezte föl a medvehagymát mint kultúraszervező szimbólumot. Az EU-pályázat – melynek révén az ünnepi program megvalósulhatott – mottója úgy szól, hogy „az élet a kultúra nélkül mit sem ér".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!