Hírek

2015.01.16. 12:22

Nem igazak a vádak: a szombathelyi Savaria iskola és a diákok elítélik a lejáratást

Szombathely - Megszólalnak a diákok és a tanárok a Savaria Szakképző Iskolában készült, botrányt keltő videóval nehéz helyzetbe hozott tanár ügyében.

Szendi Péter

A félreérthető filmet maguk a gyerekek magyarázzák, akik részesei voltak annak a tanórának, ahol a felvétel készült, illetve az iskola diákjai, akik ismerik a tanár stílusát, módszereit.

Még mindig sokan nem értik, ezért összefoglaljuk, hogyan áll össze a vaol.hu Facebook oldalán kommentelők hozzászólásaiból a kép: nem az egyes érdemjegy pénzzel való kiválthatóságáról van szó. Hanem arról, hogy ha például valaki nem csinálta meg a házi feladatát, de hajlandó befizetni az osztálypénzt, akkor haladékot kap: a tanár nem írja be most az egyest (az el nem készített házi miatt), hanem mondjuk másnap vagy pár nap múlva bemutathatja. Tanulmányi előny vagy hátrány emiatt a gyakorlat miatt nem ért senkit, viszont a kompromisszum két irányban is motivációs eszköz volt: a nehezen összegyűjthető osztálypénz is bejött, és a házi feladatok is elkészültek.

A rejtett kamerával filmre vett tanár két osztályban is osztályfőnök, mindkét osztálya és az iskola alkalmazotti közössége is kiáll a pedagógus mellett.

Levelet írt a vaol.hu-ra a Savaria Szakképző Iskola 10/C osztálya, hogy tisztázzák osztályfőnöküket, mert „felháborító számukra, hogy egy teljesen összevágott videóból ítélkeznek felette, amiből a lényeg igazából nem is derül ki, és egy idegennek teljesen negatív véleménye lehet róla. Ez a kisebbik baj, mert ezzel már besározzák a tanár, de még az egész iskola hírnevét is." A gyerekek leírják, hogy a filmben hallható mondatok poénok, „ő ilyen ember, sajátos humorral".

A Savaria 13/F osztálya (Fotó: Szendi Péter)

Meg akart szólalni az ügyben a tanár másik osztálya is: a 13/F osztály nagykorú nyilatkozati joggal rendelkező tanulói, harmincan a saját kezükkel írtak alá egy közös állásfoglalást, amiben megfogalmazzák, hogy „a videó félreérthető lehet azok számára, akik nincsenek tisztában a tanár úr sajátos humorával és motiváló tanítási módszereivel." A diákok tudják: „ A videó elkészítője csak a tanár úr lejáratását szerette volna elérni, azért mert ő nem szimpatizál vele." Hangsúlyozzák: „Ha tényleg igazak lennének a vádak, akkor nem állnánk ki amellett, hogy a tanár úr semmiben sem bűnös". Leszögezik: elégedettek az osztályfőnökükkel, „rengeteg lehetőség volt a jegyek javítására, és nem anyagi hozzájárulással!"

Azzal zárják nyilatkozatukat: „az egész osztály – kivéve a videó készítője - kiáll amellett a tény mellett, hogy soha nem történtek meg azok a hamis vádak, amelyek félreérthetően szerepelnek a felvételen. A tanár úr csak színesebbé teszi a tanórákat egyedi humorával, és el tudja érni az eredményes vizsgára való felkészítést."

A Savaria Szakképző Iskola alkalmazotti közössége azt fogalmazza meg (szintén írásban), hogy „mélyen elítéli és kikéri magának az elmúlt napok médiában megjelent, lejárató tartalmú írásait. A cikkek nemcsak egyik kollégánk, hanem munkahelyünk, ezáltal az iskolai alkalmazottak és az iskolában tanuló diákok hírnevének megtépázását jelentik."

Felháborítónak tartják, hogy „ma Magyarországon megtörténhet az, hogy médiafelületek - vélt igazságok, hiteltelen információk alapján - csupán szenzációhajhászás céljából meghurcolnak embereket, intézményeket az alapvető emberi és személyiségi jogok betartása nélkül. Több évtizede a gyerekekért, a tanításért élő emberek áldozatos munkával felépített renoméját egy tollvonással próbálják lerombolni."  A pedagógusok köszönetet mondanak azoknak, akik ebben a helyzetben is kiálltak és kiállnak az iskola mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!