Hírek

2006.02.16. 15:57

Nem találtak beteg háziszárnyast Nagybaracskán

\r\nNagybaracska  (MTI) - Nagybaracskán csütörtök reggel óta tíz hatósági állatorvos vizsgálja, nincsenek-e madárinfluenzában megbetegedett háziszárnyasok, de eddig egyetlen gyanús esetet sem találtak - közölte az MTI-vel csütörtökön Király Sándor, a település polgármestere.

Mórocz Zsolt

Csütörtök reggel óta a település közel ezer háztartását járta végig a tíz állatorvos, akik a háziszárnyasok megvizsgálása mellett az állattartókat is tájékoztatták a helyzetrõl és a teendõkrõl - mondta el Nagybaracska polgármestere.

rn

Tájékoztatása szerint a csütörtökön délután 15 óráig összesített adatok szerint ötezer csirkét és tyúkot, 350 kacsát, 200 galambot, 60 gyöngytyúkot, 40 libát és 20 pulykát találtak a háztartásokban a hatósági állatorvosok. Király Sándor beszámolt arról, hogy a településen egy 8 ezer darabos csirketelep és egy 3 és fél ezres kacsatelep van, ahol állandó az ellenõrzés, de semmilyen problémát nem észleltek.

rn

 A polgármester kiemelte, hogy a 2500 lakosú, határ menti település lakóira "nem a rémület, hanem a segíteni akarás a jellemzõ". Folyamatosan érkeznek a hivatalba a telefonok, és kérdezik a polgármestert, hogy miben segíthetnének. A Nagybaracskát és Csátalját kettõs gyûrûben ellenõrzik a rendõrök. Az 51-es úton, Baját elhagyva a vodicai kegyhelynél van a településektõl 10 kilométerre található ellenõrzési pont. A rendõrök minden jármûvet megállítanak, kikérdezik az autósokat a csomagok tartalmáról, de át is vizsgálják a jármûveket. Az MTI tudósítójával sem tettek kivételt. A szolgálatot teljesítõ rendõr elmondta, hogy nem találtak eddig egyetlen olyan autóst vagy gyalogost, aki az elõírásokat megpróbálta volna kijátszani.

rn

Nagybaracskán teljes a nyugalom, a falubeliek az MTI tudósítójának elmondták, hogy nem borította fel a település életét a szerdán bevezetett intézkedéssorozat. Az egyik lakos megjegyezte, hogy valószínû a csempészek az elkövetkezendõ idõszakban elkerülik a környéket. Király Sándor polgármester elmondta: tudtak az elhullott madarak begyûjtésérõl, s arról, hogy minden elhullott hattyú és vándormadár tetemet vizsgálatra az Országos Állategészségügyi Intézetbe szállították ellenõrzésre.

rn

-  Szerdán kora délután hívott fel a megyei fõállatorvos és tájékoztatott, hogy a település közelében talált madártetemekben kimutatták a madárinfluenza vírusát - mondta el polgármester. -  A faluban este tíz óráig minden háztartásba eljutattuk azokat a szórólapokat, melyeken keresztül tájékoztattuk az embereket az elõírásokról - fûzte hozzá.

rn

Beszámolt arról, hogy az elhullott hattyú és vándormadár tetemek begyûjtése nem volt újdonság a faluban élõk számára, mert a település melletti Ferenc-csatorna a vándormadarak kedvelt pihenõhelye, s az elmúlt évtizedekben volt már ennél nagyobb elhullás is a közelben. Király Sándor elmondta, hogy a hatósági állatorvosok pénteken a másik érintett település, Csátalja háziszárnyasait ellenõrzik.

rn

Bács-Kiskun megyében, Nagybaracska és Csátalja körzetében szerdán 16 órától zárlatot rendelt el a Megyei Védelmi Bizottság, mert elhullott hattyúk és vándormadarak tetemeibõl a madárinfluenza H5 vírusát mutatták ki. Az uniós elõírásoknak megfelelõen a megyei fõállatorvos véleménye alapján Nagybaracska három kilométeres sugarú védõkörzetre kiterjedõ zárlatot, és 10 kilométeres sugárban megfigyelési körzetet rendeltek, mely Szeremle, Bátmonostor, Csátalja, Dávod és Dunafalva településeket érinti.

rn

 A zárlat a 10 kilométeres körzetben 30 napig, a három kilométeresben 21 napig tart, amennyiben nem találnak újabb, madárinfluenza miatt elhullott madártetemet. A zárlat baromfi ki- és behozatalát, tenyész tojás és baromfitrágya szállításának tilalmát jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!