Hírek

2010.10.05. 16:54

Nemcsak szép, de egészséges is - a Vitalitas Galériában jártunk

Van Szombathelyen egy kicsin lakás, mely egyszerre üzemel bútor üzletként , és kiállító teremként. Van Szombathelynek egy kicsiny lakása mely egészségünk védelmét szolgáló bútorokkal van berendezve, melyből árad a melegség a kézzel készült kiegészítőktől, melynek falain valamely helyi művész munkái lógnak. Jelen esetben Horváth János alkotásait tekinthetjük meg a Vitalitás Galériában.

Egyed Betti

A galéria tervezője, megálmodója Scheiber Katalin, ki maga is építész, belső építész. Mikor megszületett az elhatározás, a mai kincsesláda helyen egy lerobbant, nedves házikó állt. Szerencsére azonban a tereken nem igazán kellett változtatni, sugallta, hogy úgy rendezzék el, be, mint egy otthon. Az, hogy itt évente 5-6 kiállítást rendeznek, nem csupán eggyel több lehetőség a helyi alkotóknak, de nagyon látványos is, hogy a berendezett helyiségek látványban mennyit erősítenek, vagy éppen gyengítenek a képeken.

Általában helyi, vagy helyi születésű alkotók bemutatására vállalkoznak, de évente egyszer igyekeznek egy nemes, országos alkotót is bemutatni. Továbbá van egy építészsorozat is,- Scheiber Katalin szerint, az ő munkásságukat is nyugodtan a művészetek közé sorolhatjuk -, és minden évben, az építészek hónapjában, októberben bemutatkozási lehetőséget biztosítanak nekik.

A Vitalitas Galéria egy családi vállalkozás, hisz az üzletvezető asszony férje orvos, tehát az egészség, az egészségmegőrzés náluk a mindennapi élet fontos tényezője. Ezt igyekeznek a kényelmes, élhető bútorokkal, berendezési tárgyakkal ötvözni. Az egészség része például a formatervezés is, példának okáért a beépített gépek, vagy a gőzpároló. Scheiber Katalin egyben családanya is, ahogy fogalmazott, hiába nőttek fel a gyermekek, az ő gondolkodása gyermekközpontú maradt. Az általa készített bútorok mellett gyári bútorok is találhatók az üzletben, a választék természetesen nem olyan széles, mint egy bútorházban, de igyekeztek olyan jól bevált termékcsaládokat preferálni, mint például a Stokke Tripp Trapp gyermek bútorcsaládot.

A nagyobb berendezési tárgyak mellett sok kis kézzel készült cseccse-becse, mellyel melegebbé tehetjük otthonunkat, saját kivitelezésű, megvásárolható bútorok, és gyönyörű, egyedi ékszerek várják a Huszár utca 19-be betérőket. Mindenkit szeretettel vár a Vitalitas Galéria, akinek hiányzik az otthon melege, ha nem a csupasz négy fal között szeretne műalkotásokat nézegetni, vagy ha éppen nem tudja, mivel lepje meg szeretteit. Ez mind a Vitalitas Galéria: kincsesláda, egészség, kultúra, családias környezet, igényes fogadtatás.

Október 22-ig, Horváth János képeinek, a Rajz Tanszék egykori tanárának a munkáinak ad otthont a galéria. A közel 80 éves festőművész főként tájképeket, és portrékat fest, de ahogy Várkonyi György fogalmaz, „ő nem modellt fest, hanem sorsot”, a valóság ihleti meg, de nem pusztán másolja azt.  Témája a falusi, paraszti mindennapi élet, melynek figuráit azonban nem dokumentalizálja, hanem sokkal inkább eggyé lesz velük. Az Alföld mellett az Örség tájait, és a benne élőket eleveníti meg legtöbbször.

Várkonyi György így ír róla: „Érzelmi viszonya van tárgyához, annak ethoszához, illúziói azonban nincsenek. Nem gondolja, hogy a tükörben felfogott kép konzerválni, átmenteni képes az elsődleges valóságot. Az azonban nem mindegy számára, hogy a személyes vagy a kollektív tudatemlékeiből lesz-e, lehet-e még művészettörténeti értelemben vett emlék ”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!