Hírek

2017.05.09. 19:51

Nemzetiségek képviselői kirándultak Vasban

Felsőszölnök - Kihelyezett ülést tartott az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága Vas megyében.

Vadas Krisztina

A kétnapos programon a szlovén értékekkel, örökségekkel ismerkedtek a vendégek.

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló szeretettel fogadta a nemzetiségek bizottságának tagjait Felsőszölnökön. Amellett, hogy kihelyezett bizottsági ülést tartottak, a szószólók megismerkedhettek a szlovén nemzetiségi települések értékeivel. Meglátogatták például a Szlovén Mintagazdaságot és a felsőszölnöki Kocsis József Kétnyelvű Általános Iskolát is.

V. Németh Zsolt államtitkár; Fuzik János, a bizottság elnöke és Kissné Köles Erika a kihelyezett ülésen Fotó: Szendi Péter

- A kihelyezett bizottsági ülés fő témaköre a szlovén nemzetiség helyzete volt - tudtuk meg Kissné Köles Erikától. - Az alapvető célunk a bizottság meghívásával az volt, hogy azoknak a szószólóknak, akik nem jártak még a szlovén Rába-vidéken, megmutassuk azt, hogy kik vagyunk, mik az erényeink, mik a gondjaink. Továbbá ismertettük, milyen eredményeket értünk el a környéken az elmúlt időszakban - részletezte a szószóló.

Történelmi eseménynek is nevezhető a bizottság látogatása, ugyanis Felsőszölnökön parlamenti bizottság még nem járt. - A szándék az, hogy azoknak a Budapesten dolgozó kollégáknak a helyszínen részletezzük jövőbeli terveinket. Hiszen csak két olyan országos nemzetiségi önkormányzat létezik, amelynek vidéken van a székháza: a szlovén és a román. Kevésbé vagyunk a többiek előtt ismertek, hiszen csak ritkán jutnak el ide. Bízom abban, hogy személyes tapasztalatokat szerezve a  bizottság tagjai támogatólag szólalnak  majd fel a jövőben a  szlovének törekvéseiért. Hiszen a kormány segítsége nélkül nem tudunk előrelépni. Most éppen a Kühár-emlékház és az általános iskola tetőszerkezetének korszerűsítése a cél - fejtette ki Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló. A kihelyezett bizottsági ülésen V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is köszöntötte a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!