Hírek

2015.07.28. 10:19

Népszerű a pedagógusképzés, és betöltik az összes helyet a gépészmérnök szakon a szombathelyi egyetemen

Szombathely – A Nyugat-magyarországi Egyetem (NymE) szombathelyi karainak képviselői sajtótájékoztatót tartottak a felvételi eredményeikről, a jelentkezési trendekről, az aktualitásokról. Az NymE szombathelyi karai 98 képzést indítanak az általános felvételi eljárás eredményei alapján.

Bajdó Bettina

Dr. Antonio Donato Sciacovelli, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar dékánja szerint jó eredményekkel zárult az idei felvételi. Csaknem 1900-an 3290 jelentkezést nyújtottak be a szombathelyi karok képzéseire. A csaknem 1900 jelentkezőből 950-en első helyen jelölték meg a szombathelyi karok képzéseit. A 943 első helyes jelentkező 30 százalékos emelkedés a tavalyi 719-hez képest, ez jócskán meghaladja a 2013-as adatokat is. Kiemelte, hogy a hallgatók 42 százaléka a pedagógiai képzéseket választotta. Ez egybeesik a törekvéseikkel, a missziójukkal is, minthogy a pedagógiai képzést erősítsék a régióban. Az NymE szombathelyi karai 98 képzést indítanak az általános felvételi eljárás eredményei alapján. A legmagasabb hallgatói létszám a gépészmérnöki, a rekreációszervezés és egészségfejlesztés alapképzési szakon jelenik meg.

Fontos adatként hangsúlyozta, hogy a Szombathelyre felvettek száma az NymE-re felvételt nyert hallgatók 30,67 százaléka. A dékán üzenetet is küldött a hallgatóknak, megígérte, hogy a legjobb feltételek között tanulhatnak majd.

Dr. Balogh András, a Természettudományi és Műszaki Kar dékánhelyettese arról számolt be, hogy az idén jelentősen nőtt a felvett diákok száma. Ebben nyilvánvalóan a gépészmérnökképzés is szerepet játszik. A Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Karán szeptemberben induló duális gépészmérnöki szakra 299 pont volt a felvételi határ, a jelentkező hallgatók átlagpontszáma 346 volt. A meghirdetett 80 helyet teljes mértékben be tudják tölteni. Ez az egész egyetemen a legmagasabb létszámmal induló képzés. A 299-es ponthatár egyben azt is jelenti, hogy az országosan az előkelő második legmagasabb pontszámmal lehet valaki a szombathelyi egyetem gépészmérnök hallgatója. De nem csak ez a képzés volt népszerű a jelentkezők között, földrajz mesterképzésre mintegy 50-en jelentkeztek, így nappali és levelező tagozaton is elindulhat. Hozzátette még, hogy olyan szakokat kell indítaniuk, amelyekre igény van, példaként említette a biológia és fizika szakot.

Németh Péter, az Egyetemi Tanulmányi Központ munkatársa a pótfelvételi eljárásról beszélt. Fontos adat, hogy a felvételi eljárás során csak egy intézménybe és csak egy képzésre lehet jelentkezni, a határidő augusztus 10-e. Hagyományaiknak megfelelően az idén nyáron is a Felvételi ponton állnak a hallgatók rendelkezésére. Az „A" épület földszintjén kollégáik július 28-ától a jelentkezési határidőig hétköznaponként 9-13 óráig személyesen segítik az érdeklődőket.

Sajtóérdeklődésre megtudhattuk az egyetem függetlenedési törekvéseiről azt is, hogy az illetékes minisztérium hónap végére ígért sajtótájékoztató a felsőoktatásban tervezett változtatásokkal, törekvésekkel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!