Hírek

2015.11.20. 18:49

Népvándorlás a munkáért - Az ingázók naponta átlépik oda is, vissza is a megyehatárt

Körkép – A két megye határánál levő településekről iskolába, munkába is gyakran ingáznak az emberek a szomszéd közigazgatási területre. Különösen szerencsés helyzetben vannak a soproni vasútvonalhoz közel lakók.

Tersztyánszky Krisztina

Arról, hogy az egyes munkavállalók melyik megyében dolgoznak, nem készül pontos statisztika. A hétköznapi gyakorlat azonban azt mutatja: Vas megye felé és Győr-Moson-Sopron megye felé is gyakran átlépik a közigazgatási határt az ingázók.

Néhány peremen levő településen a legjellemzőbb trendekről, útirányokról érdeklődtünk. A közvetlenül a megyehatár mellett fekvő, alig 360 lakosú Répcevis polgármestere, Hollósi Péter nem panaszkodik munkanélküliségre. Ellenkezőleg: a faluban olyan jó a munkaerőpiaci helyzet, hogy nem tud közmunkást felvenni.

– Többen dolgoznak a helybeliek közül a Fogyatékosok Otthona peresznyei telephelyén, ami tulajdonképpen a szomszéd falu határában van, az egykori határőr laktanyában. Többen a büki nagyüzemekbe járnak dolgozni, a 12 órás műszakbeosztás miatt általában egyénileg. Páran járnak Szombathelyre is, sokan viszont a megyén belülre, Lövőre, Sopronkövesdre ingáznak. Mivel iskolánk nincs, utaznak a diákok is. Az általános iskolások jelentős része Kőszegre, a domonkos rendhez, a középiskolások meg Csepregre járnak a menetrendszerű buszokkal.

A soproni járás jelentős településén, Lövőn is a nullához tart a munkanélküliség – tudtuk meg Hollósi Gábor polgármestertől. Itt több nagyüzem is működik, a vasalatokat gyártó vállalkozáshoz például Vas megyéből, Sárvárról, Csepregről is sokan járnak. Aki itt nem talál munkát, az elsősorban Sopron vagy Sopronkövesd felé indul, és persze sokan vállalnak munkát Ausztriában is. Az elöljáró becslése szerint bő tucatnyi ember jár át dolgozni a szomszéd megyébe, elsősorban a megyeszékhelyre. Az ő ingázásukat megkönnyíti a vasút, számosan munkát is a közlekedési cégnél vállalnak.

Szakonytól csak egy ugrásnyira van Csepreg, majd Bük. Az innen munkába indulóknak gyakori célpontjük Bükfürdő, ahol a turizmusban és a vendéglátásban találnak megélhetést.

Zsira és Sopronhorpács nem szűkölködik munkalehetőségben, ezért az itt élők jelentős részben helyben találnak munkát. Vannak ipari és mezőgazdasági vállalkozások, és a zsirai otthonban is sok munkavállalóra van szükség. A viszonylag kevés ingázó szombathelyi és kőszegi nagyüzemekbe, Bükfürdőre jár dolgozni autóval vagy menetrendszerű buszjárattal. Egyházasfalu is büszke lehet a foglalkoztatóira, például a bútorüzemére. Sajnos egy varroda a közeli hetekben bezár, mintegy 25 embernek kell új megélhetést találnia. A vonat itt is sokat segít az ingázásban: van, aki szombathelyi multicéghez, más a Markusovszky kórházba jár be dolgozni. Sok diákot visz a vonat a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskolába, közkeletű nevén a Puskásba.

Az iváni munkaerő számára a legnagyobb felvevők a lövői és sopronkövesdi üzemek. De van az ivániak között, aki a vasi megyeszékhelyre jár dolgozni, és itt a munkáltatók között feltűnik a répcelaki sajtüzem is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!