Hírek

2013.11.26. 17:15

Női zeneszerzők, mert vannak

Szombathely - A nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napján szervezett koncertet a Zonta Club a premontrei gimnázium dísztermében. A művészeti gimnázium zene szakos diákjai játszottak, többnyire női zeneszerzők műveiből.

Ölbei Lívia

Arra talán már nem kapjuk föl a fejünket, ha kiváló női írókról hallunk de a zeneszerzést és a nőket ritkán említik egy lapon. Most végre mégis. Paulik Ákos, a művészeti gimnázium tanára azt mondja, szép és izgalmas feladat volt ezt a számára is kevéssé ismert területet egy kicsit föltérképezni. Így állt össze a nemcsak minőségi zeneműveket, hanem érdekes, sokszor fájdalmas női sorsokat is fölvillantó program, a 17. századi Barbara Strozzitól a 19. századi Mel Bonison át (lám, a neve férfinévnek is olvasható, gondolta, úgy könnyebb lesz érvényesülnie) Fanny Mendelssohn-Henselig, és tovább.

Lehet, hogy a kezdeményezésnek folytatása is lesz, hiszen például a szombathelyi művészeti szakközépiskolából is került ki olyan diáklány, aki később zeneszerzői tanulmányokat végzett. Az pedig külön szép, hogy éppen a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja és a közelítő, jótékony hangulatú advent adta az apropót ahhoz, hogy a női zeneszerzőkre is fölfigyeljünk. Az ENSZ 1999. decemberében nyilvánította november 25-ét a nők és lányok elleni erőszak felszámolása nemzetközi napjává. Egyúttal felkérte a nemzetközi szervezeteket köztük a nagy múltú Zontát , hogy hívják fel a közvélemény figyelmét a problémára, amely minden társadalomban és minden országban jelen van.

Ünnepi hangulatban, a premontrei gimnázium dísztermében Fotó: Ohr Tibor

A Zonta egyébként régóta folytat erőszakellenes küzdelmet és eddig több mint 3 millió USA-dollárral támogatta az áldozatok gyógyítását szolgáló intézményeket. Tavaly pedig Zonta-ENSZ-kampány indult: az erőszak ellen. A Zonta Clubok előadásokkal, tiltakozó sétával, koncertekkel ajánlják föl segítségüket a szükséget szenvedőknek - és mondanak nemet az erőszakra ( Zonta says no! ).

Ennek a kampánynak a része volt a premontrei gimnáziumban hétfőn este nagy érdeklődés mellett megrendezett jótékonysági koncert is. Köszöntőt mondott Pócz Gáborné, a Zonta Club Szombathely elnöke, szólt dr. Krecskó Erika, az Igazságügyi Szolgálat vezetője, Janikovszky Éva-szöveget hozott (Ájlávjú - Az anyát egyedül nevelő gyerek) Sodró Eliza, a Weöres Sándor Színház színművésze. A műsorvezetői tisztet Paulik Ákos vállalta. Igen a zenére, nem az erőszakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!