Hírek

2013.06.13. 08:22

Nők és férfiak a volánnál

Szombathely - Miben más, ha egy nő, vagy éppen egy férfi ül a volán mögött? Mire tudnak jobban figyelni a hölgy-, és miben az úrvezetők? Ennek jártunk utána.

Kelemen Attila

Kik a jobb vezetők: a férfiak, vagy a nők? Ezt a kérdéskört járta körbe nemrégiben egy sajtótájékoztatón Gyémánt Péter, a Smink & Drive névre keresztelt, kifejezetten nőknek szóló gépjármű-vezetési oktatási módszer magyarországi ötletgazdája. A szakember elárulta, hogy régen megérett az idő a gyökeres szemléletváltásra: Mások vagyunk, és el kell fogadnunk a másik nem másságát. Így kellene, hogy legyen ez az autóvezetésben is! A hölgyekre szabott oktatási módszer célkitűzése is éppen ez: már a kezdeti korai tanulási szakaszban olyan gépjárművezetők oktassák a hölgyeket, akiket felkészítettek a korábbiakban megfogalmazott jellegzetes gondolkodásbeli, viselkedésbeli különbségekre a nemek között.

Az első vezetési órájukra készülő lányok inkább a vezetés technikájának elsajátításától tartanak, semmint a külső körülményektől

Hozzátette, hogy máshogy kell egy hölgyhöz szólni, másféle tiszteletet és tapintatot igényel egy esetleges hiba elkövetése kapcsán. Igen komoly pedagógiai feladat ez, amelyre gépjárművezető oktatók többsége nincs felkészítve. Ennek apropóján fejlesztettük ki a módszerünket, amelynek fókuszában az autóvezetéshez kapcsolódó női gátlások feloldása és a sikeres, biztonságos több évtizedes vezetésre való felkészítés a célunk. Nem ritka, hogy a nemeket a különböző oktatási formák során külön választják. Angliában és Svájcban évszázadok óta működnek ilyen magániskolák. Németországban pedig most tervezik bevezetni azt, hogy egyes tantárgyakat külön tanítanak fiúknak és a lányoknak. Mindezt a tanulmányi eredmények javítása érdekében. Gyémánt Péter azt is elárulta, hogy miben mások a nők és a férfiak a gépjárművezetés tanulásának oktatási helyzetében: Nagyon fontos hangsúlyoznunk a két nem emberileg eltérő jellegét, amely számos ponton megnyilvánul az élet szinte minden területén, így az autóvezetésben is.

A nők térben rosszul tájékozódnak, nehezen mérik fel a távolságokat. Ellenben a perifériális látásuk sokkal jobb a csőlátó férfiaknál. A nők gyakran oldal-tévesztők (jobb-bal), ez az elsőbbség megadásánál fontos. Mindemellett éjszaka, szürkületben rosszabbul látnak, mint a férfiak. A nők mindig biztonságra törekednek, ami a baleseti statisztikákban is kiderül, ám ennek hátránya is van: nehezen döntenek gyorsan, ez a többi közlekedőnél türelmetlenséget válthat ki. Mindemellett a hormonális változások is kihatással vannak a finom motorikus tevékenységekre, figyelemre. Egyre több nő vezet autót. Mi motiválja a nőket arra, hogy a volán mögé üljenek? A szakértő szerint a megváltozott családstruktúrával, a nők munkába állásával magyarázható mindez. Ezzel együtt is a nők zöme úgynevezett városi vezető. A legtöbb családban a város határát jelző táblán túl már a férfi ül a volánnál. A társadalmi egyenjogúság terjedésével valamilyen szinten az egyéni szabadság lehetőségét biztosítja az, hogy nőként beülhetnek az autóba, és már indulhatnak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!