Hírek

2013.08.23. 10:44

Nőtt a pollenterhelés

Tovább nőtt a pollenterhelés, a vasi megyeszékhelyen magas a parlagfű mennyisége.

Bajdó Bettina

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint a 34. hét elején az előző hetihez képest tovább nőtt a pollenterhelés. A parlagfű pollenszemeit regisztrálták legnagyobb számban, koncentrációja több városban már elérte a magas, sőt Nyíregyházán és Szegeden a nagyon magas szintet.

A kender virágporából leginkább közepes, Pécsen és Szekszárdon magas koncentrációt is mértek. Közepes koncentrációban regisztrálták még a csalánfélék virágporát, valamint Pesten az üröm, Pécsen, illetve Szekszárdon a libatopfélék, Szegeden pedig az útifű pollenszemeit. Jelen volt még a csapdákban a pázsitfűfélék, a fészkesvirágzatúak, az ernyősvirágzatúak és a lórom pollenje – legfeljebb alacsony koncentrációban.

A kültéri allergén gombák mennyisége Pécsen és Nyíregyházán magas, Zalaegerszegen, Szombathelyen nagyon magas szintet ért el. Szombathelyen hétfőn és kedden a parlagfű pollenszemeiből magas szintet detektáltak. Ugyancsak magas, sőt nagyon magas is volt a kültéri allergén gombák mennyisége is.

Közepes szintet ért el a kender és a csalánfélék virágpora. A szakemberek azt tanácsolják az allergiásoknak, hogy a lakást városokban reggel hat és nyolc óra között, vidéken este hét és éjfél között szellőztessék, a levegő pollentartalma ezekben az órákban a legalacsonyabb. Érdemes kerülni a forgalmas utcákat, mert a pollenek a kipufogógázzal és a koromszemcsékkel keveredve erősen roncsolják a nyálkahártyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!